Ber om eksperthjelp for å få bedre skikk på Tomta

Birkenes kommune har invitert fire mulige tilbydere om å bistå med å utarbeide en mulighetsstudie for videreutvikling av Tomta i Birkeland sentrum.

Ønsket er å skape et torg, en møteplass.

– Tomta er i dag en regulert parkeringsplass/torg midt i sentrum på Birkeland. Området er planert og oppleves som en åpen og udefinert plass. Det er ønskelig å videreutvikle området mer i form av en møteplass/torg og flerfunksjonelt rom som kan binde sammen de andre sentrumsområdene, heter det i tilbudsforespørselen.

– Bakgrunnen for prosjektet er kommuneplanens mål om stedsutvikling og fornyelse av Birkeland sentrum, i tillegg til lokalt næringsliv som ønsker tiltak for å gjøre sentrum mer aktivt og attraktivt.

– Kommunen har satt av midler i budsjett til å følge opp det som mulighetsstudien foreslår som aktuelle tiltak og utviklingsbehov.

– Hensikten med prosjektet er med andre ord å gjennomføre og realisere sentrumsutvikling som har vært et stort behov og ønske over mange år.

De fire forhåndsinviterte tilbyderne er Asplan Viak, Rambøll, og Trollvegg Arkitektstudio, alle i Kristiansand – samt Feste Sør i Porsgrunn.


PROSJEKTLEDER. Oda Næs Skoglund er arealplanlegger i Birkenes kommune. (Arkivfoto)

– Antallet kan økes om en eller flere inviterte melder frafall, skriver kommunens prosjektleder Oda Næs Skoglund.

Det opplyses at følgende forhold må vises særlig omtanke i planarbeidet:

– Birkeland er et lite sentrum. Estetikk og størrelse bør være tilpasset omgivelsene og man ser ikke for seg tiltak i typen «signalanlegg» eller større «prydelementer». Det ønskes innspill på enklere tiltak som kan gjennomføres rimelig og hurtig, samt mer langsiktige tiltak.

– For at prosjektet og resultatet skal vare over tid er vi nødt til å inkludere perspektivet om drift. Drift er ofte et glemt perspektiv, men som har stor betydning. Dersom det ikke kan driftes på en økonomisk forsvarlig måte over år, vil prosjektet ha kort levetid, da det ofte har en tendens til å forfalle eller bli nedprioritert. Løsningen må være bærekraftig i den forstand at det vil ha lang levetid, enkelt å vedlikeholde og ikke medføre mange oppgraderingstiltak. Av den grunn har vi også med driftsansvarlig i kommunen med i prosjektgruppen slik at perspektivet ivaretas gjennom hele prosessen og at resultatet allerede er vurdert i form av driftskostnader og driftsansvar.

– Sentrum er i dag preget av ulike byggestiler og standard fra ulike tiår og har savnet en helhetlig utvikling.

Ved å transformere og videreutvikle Tomta håper kommunen at det vil gi en ny giv for videre sentrumsutvikling. Hvordan fungerer Tomta mot andre sentrumsområder som for eksempel parken Tobias Jorde? Det er et ønske om å binde disse ulike rommene mer sammen for å skape en forbindelse mellom Tobias Jorde som grønn lunge og Tomta som en møteplass/torg og flerfunksjonelt rom. Det være seg gjennom skilting eller naturlige svalganger/koplinger mellom rommene. På Tomta finner man busstoppet i sentrum som tilsier at det er et område med trafikale hensyn. Det er et ønske om at man skal kunne definere og tydeliggjøre bruken og skille mellom myke og harde trafikanter (shared space).

– Kommunen er en industrikommune hvor tømmervirksomhet preget utviklingen og tilblivelsen av Birkeland sentrum. Trevirke, skogbruk, landbruk og jordbruk, lokalmat og kultur er nøkkelord. Det er en aktiv kommune med aktive idretts- og friluftsinteresserte innbyggere og det er ønskelig å gjenspeile identiteten i sentrumsområdene. Birkenes kommune har flotte heier, frodige skoger, levende elveløp og bekker og håper at dette kan gjenspeiles i sentrum.

Tilbudsfristen er satt til 6. juni, og tilbyder må ved denne mulighetsstudien forholde seg til ei økonomisk ramme på 200 000 kroner.