– Utvidelse av skyteanlegget ved Flakke loner

(Arkivfoto)

Kommunaldirektøren foreslår at kommunestyret vedtar en stor utvidelse av skyte- og øvingsanlegget ved Flakke loner. Etter at kommunen har gjennomført utvidelsen, er planen å leie anlegget ut til Agder politidistrikt. Flakk Velforening er skeptisk til dette.

Massiv utbygging

Det er store endringer som foreslås: Utvidelse av skytebaner, planering og asfaltering av områder og fjerning av naturlig vegetasjon, det skal bygges et hus og strøm skal føres. Til sammen blir dette en massiv utbygging av et lite område.

Et mye brukt friluftsområde

Flakke loner er et naturskjønt område som brukes mye av folk som bor i Birkelandsområdet, også på hverdager. Området er lett tilgjengelig for personer med funksjonsnedsettelse og for familier med små barn. En utbygging ødelegger kvalitetene som friluftslivsområde og som område for rekreasjon. Ikke mange meterne fra den innerste skytebanen ligger et naturreservat. Eventuelle konsekvenser for reservatet ved en utvidelse bør avklares hvis dette ikke er gjort.

Økt bruk og gir ulemper med støy og trafikk

Det er grunn til å tro at hvis området bygges ut, vil politiet bruke det mer enn tidligere. Økt bruk vil gi mer støy fra skyting, mer bilkjøring til og fra anlegget og mer slitasje på området. Området er støybelastet nok, med den bruken av anlegget og den kjøringen som er i dag.

Skytterlagenes skytetider bør reguleres bedre

Birkenes og Lillesand Sportsskytterlag trener, i motsetning til politiet, på ettermiddags -og kveldstid og i helger og på andre fridager når det er særlig aktuelt for beboere på Flakk og andre innbyggere å bruke området. Medlemmene i skytterlaget har hatt anledning til å trene på hverdager fram til kl. 21 og på lørdager fram til kl. 14. Vi er ikke kjent med at det er begrensninger på bruken av anlegget i ferietiden eller på allmenne fridager. Alle medlemmer av skytterlaget kan trene innenfor denne tiden. Det betyr at alle andre som vil bruke område må vike.

Birkenes skytterlag kan bruke anlegget sitt fra kl. 08 – til kl. 22 hver dag, unntatt søndager da det bare kan brukes til terminfestede stevner. Av hensyn til innbyggerne og til turister og andre besøkende, burde kommunen endre avtalene med skytterlagene slik at interessene ble balansert bedre, og muligheten til et uforstyrret friluftsliv økt.

En fordel for hvem?

Kommunen har lagt til rette for friluftsliv ved Flakke loner. Det er satt opp benker og gjort klart til grilling. Området er også knyttet til et stinett og det er bygget en gapahuk hvor det blant annet henger en postkasse med er aktivitetsforslag for barn. Flakke loner har sammen med området rundt, vært fremhevet som et fint friluftsområde. Dette vil bli ødelagt ved en stor utbygging. I kommunedirektørens saksutredning står det at en utbygging vil være en fordel for andre. Det må i tilfelle være for skytterlagene, ikke for andre.

Politiets tilstedeværelse

Birkenes kommune skal som andre kommuner være sikret nødvendige tjenester fra politiet. Det er uavhengig av om det bygges et treningsanlegg ved Flakke loner. Når politiet trener ved Flakke loner, er det nettopp for å trene, og i denne tiden ytes det ikke tjenester til innbyggerne i kommunen. Å sørge for øvingsfasiliteter for politiet er ikke en kommunal oppgave. Det er en oppgave for staten.

Vi er ikke spurt

Som beboere på Flakk og dermed naboer til skyteanlegget, er vi ikke blitt spurt om konsekvensene for oss ved en utvidelse. Det mener vi at vi burde ha blitt. I tillegg synes vi at det har vært liten åpenhet. At saken kommer opp, og at den kommer opp nå, kom overraskende på oss.

 

Styret i Flakk Velforening

____________ 

Leserinnlegg