Fikk godkjenning fra kommunen

(Illustrasjon: Oslotre AS)

Med et gebyr på 36.500 kroner godkjente Birkenes kommune mandag denne uka søknaden om rammetillatelse til å oppføring av ni leiligheter på «Snekkertomta» i Valtjønnveien 3 på Birkeland.

Det er Oslotre AS som er søker på vegne av tiltakshaver Birkeland Gull & Blå AS. På eiersida av den planlagte utbygginga sitter Cornelis Arie Verkerk, Tønnes Sindland og Gunnar Adolf Aanesland.

Overfor BA uttrykker arkitekt Christoffer Imislund i Oslotre, at det vil bli et fargerikt og varmt bygg.

– Det vil inneholde ni leiligheter av ulik størrelse, hvorav leilighetene på den øverste etasjen får åpne takterrasser, andreetasje balkonger og førsteetasjen får direkte utgang til hage. Leilighetene er sørvestvendte med store vindusflater. Dette gir lyse, romslige og luftige leiligheter med utsikt mot Valetjønn. Det etableres et større fellesareal på tomten tilgjengelig for alle beboere.

Arkitekten mener at det er de to nederste etasjene som blir framtredende.

– Formen til bygget trappes både i høyde og med forskjellige sprang som gjør at bygningen leses som flere små elementer i stedet for et stort. Flere steder er tredjeetasjen inntrukket slik at det fremtredende volumet kun er i to etasjer, tilsvarende boligene ellers i området.

– Fargesettingen tar utgangspunkt i eldre historiske sørlandsfarger.

Oslotre trekker fram at tomta er regulert for mange flere boenheter.

– Rammetillatelse fra kommunen er gitt og bygget er søkt i henhold til reguleringsplan uten dispensasjoner. «Snekkertomta» er regulert til leilighetsbygg / boligblokk med maksimalt 18 enheter og en maksimal mønehøyde på kote +71 meter.

– Måten bygget trapper seg i høyden gjør at kun én av byggets mange takflater ligger på kote +71 meter, resten er lavere enn regulerte maksimale mønehøyde. Til sammenligning er mønehøyden på Blåsenberg Skole i enden av veien på på kote 74,5 meter og bygget vil leses som godt underordnet denne høyden, uttaler arkitekt Christoffer Imislund.

– Endene på bygget er tilbaketrukne og gjør at de blir mindre synlige når man kommer gående i Valtjønnvegen. Dette gjør at bygget oppfattes kortere.

– I forhold til naboer i nord er bygget trukket 2,4 meter inn fra regulerte byggegrense for å skape mer luft mellom bygget og tilstøtende hager.

– Parkeringsplassene er plassert innunder bygget slik at de parkerte bilene blir delvis skjult. I forkant av bygget vil det være hager og et stort fellesareal. Dette vil skape et luftig og grønt møte med Valtjønnvegen.

Oslotre mener at den planlagte utbygginga er et foregangsprosjekt når det gjelder bruk av tre.

– Bygget spiller på den historiske treproduksjonen på tomten, og det innovative miljøet som ble skapt rundt den tidligere bedriften. Bygget blir bygget som en ren trekonstruksjon med vekt på å muliggjøre senere ombrukbarhet ved at det benyttes tre mot tre forbindelser. Prosjektet vil være et foregangsprosjekt for denne typen løsninger og støttes av innovasjonsmidler.

 

 

Nabovarsler

 

I den godkjente søknaden om rammetillatelse for utbygginga i Valtjønnveien 3 har Birkenes kommune tatt med de tre nabovarslene som er inngitt.

Jon Conrad Thorbjørnsen og Anne Mosfjeld Thorbjørnsen mener at de planlagte leilighetene kommer for nær deres eiendom.

– Vi som nærmeste nabo til denne byggeplassen har følgende kommentar: Dette er et boligområde med kun enkle eneboliger og ingen høye hus. Ved at det er tenkt en høy bygning på hele 3 etasjer 4 meter fra vår tomtegrense synes vi ikke er greit.

– For det første vil det med den planlagte parkerings løsning bli mye trafikk og støy.

– Vi vil også miste ettermiddags lys 3/4 deler av året. Slik vi kan lese tilsendte tegninger vil vi også få innsyn fra en 3 etasjer høy boligblokk. For oss er det uforståelig at det i ei lita bygd som vår skal være nødvendig å sette opp et høyhus i et boligområde som vårt. Vi ønsker at utbygger kan finne en løsning som ikke rager drøye 10 meter i været rett utenfor vår tomtegrense.

Solfrid Elgvin Lied skriver:

– Som nærmeste nabo til Valtjønnveien 3 blir vi sterkt berørt av den oversendte byggeplanen. Vi ønsker absolutt ikke et tre-etasjes leilighetsbygg kloss innpå vår eiendom. Selve bygget vil rage 9,33m i været, og gesims kommer i tillegg. Dette vil ta bort all ettermiddags- og kveldssol fra vår eiendom. En kjempevegg vil dominere hele vårt utsyn mot sørvest.

– Den utsikten vi nå har til trærne på Morhommer, blir også helt borte. Fra verandaen vår vil vi kun komme til å se inn i en stor bygningsvegg.

– Fra vinduene i leilighetsbygget i 2. og 3. etasje vil leieboerne ha panoramautsikt over våre bevegelser på verandaen og i hagen. I et lite og fredelig villaområde oppleves dette meget invaderende.

– Da Aanesland Fabrikker flyttet fra gjeldende nabotomt for drøyt ett år siden, fikk vi en betraktelig høyere livskvalitet. Den daglige duren fra fabrikkviften forsvant, og vi kunne nyte å være i hagen og på verandaen i fred og ro hver dag. Vi gledet oss over endelig å kunne leve i et fredelig nabolag.

– Hvis det planlagte leilighetsbygget blir realisert, vil det komme til å drastisk redusere vår livskvalitet.  Et så høyt og stort bygg tett innpå oss vil prege hele vår hverdag. Enten vi er i hagen eller på verandaen eller går til og fra eiendommen, vil den 36 meter lange og nesten 20 meter høye bygningen dominere vårt lille nabolag.

– Den planlagte innkjørselsveien for bilene til ni leiligheter vil komme til å følge grensen for vår tomt. Vi får dermed en bilvei helt inntil vår hage. Selvfølgelig ønsker vi ikke en slik innkjørselsvei med trafikk av folk og biler inntil hagen og huset.

– Er det ikke plass nok i denne bygda? Er det nødvendig å ta fra oss naboer all ettermiddags- og kveldssol og drastisk redusere vår livskvalitet? Trenger Birkeland et slikt leilighetsbygg på akkurat den plassen? Det kan ikke være hverken ønskelig eller nødvendig med en slik fortetting i et etablert boligområde.

Torhild Ånesland Lien og Reidar Lien har sendt inn følgende kommentarer til utsendt nabovarsel:

– Boligområdet vårt har kun enkle eneboliger og ingen høye hus. Ved oppføring av en 3-etasjers bygning på over 10 meter vil vi miste ettermiddag og kveldssol. Vi vil også få veldig mye innsyn på tomta vår.

– Da Aanesland Fabrikker flyttet for et drøyt år siden fikk vi en betraktelig høyere livskvalitet. Den daglige duren fra viftene på fabrikken forsvant, og vi kunne nyte å være i hagen og på verandaen i fred og ro hver dag. Vi gledet oss over endelig å kunne leve i et fredelig nabolag.

– For oss så er det uforståelig at utbygger planlegger å bygge et høyhus som berører oss naboer så mye og ønsker derfor at utbygger kan finne en løsning som ikke rager over 10 meter i høyden.