– Valgt av folket og for folket

 

Flere ganger har jeg tenkt at utbygging av et vindkraftverk som O&B, som er planlagt midt i hjertet av kommunen, med nedslagsfelt til vårt verna vassdrag og tett på bebyggelse, er så omfattende en inngripen at det burde avgjøres ved folkeavstemning.

Nå har vi på sett og vis muligheten til det, om enn ikke gjennom direkteavstemning. Vi er inne i et valgår. Hva vil være mer naturlig enn at vi nå lar innbyggerne bestemme via valgresultatet hvorvidt vindkraftverk er ønsket i vår kommune, slik Torbjørn Bjorvatn har tatt til orde for i innlegg i Birkenesavisa. Dette vil jeg å anse for respekt for våre innbyggere.

Det er vanlig at avtroppende storting overlater noen avgjørelser til neste storting. Dette er en form for respekt for de som skal ta over stafettpinnen. Kanskje vil det i vårt tilfelle være å anse som mer enn respekt, siden det på mange måter er kommende kommunestyrer som vil måtte bære byrden av et eventuelt ja fra nåværende kommunestyre til et vindkraftverk der konfliktnivået er høyt, og risikoen for plager for naboer er stor. Vi kan påberegne erstatningssøknader. Kommunen er støymyndighet. Det kan mye sannsynlig bli rettssaker.

Dersom vi skal la befolkning si sin mening gjennom valget, må vi si nei til dette vindkraftverket. Å si nei til dette vindkraftverket innebærer faktisk et mulig ja til et senere vindkraftverk på et bedre egnet sted i kommunen.

Å si nei til dette vindkraftverket er å rette seg etter Stortingets anmodning fra juni-21 om å ikke gi utsatt frist til vindkraftverk basert på gamle konsesjonsregler. For en kommune kan det ansees som demokratisk naturlig å rette seg etter stortingets anmodningsvedtak. Nye konsesjonsregler er ute på høring disse dager. Kommunedirektøren i Grimstad kommune anbefaler sine folkevalgte å ikke åpne for konsesjonssøknad før nytt regelverk er vedtatt av Stortinget.

Vårt demokrati er også bygget slik at vi i kommunestyret er valgt av og for befolkningen i kommunen vår. Det argumenteres med at EU trenger energi. Ja, men vi i kommunestyret skal jobbe for våre innbyggere og fokusere på fordeler og ulemper innad i kommunen. Jeg fulgte debatten i Formannskapet på onsdag, hvor det ble ytret fra ja- siden at det er synd at vindkraft kan bli avgjørende for valgresultat. Har man da glemt hvor inngripende og voldsomt et vindkraftverk er for leveforholdene i kommunen? Har man glemt hva et slikt vindkraftverk innebærer?

Det ble også stilt spørsmål ved om det er så bra at kommunene får vetorett mot vindkraft etter nye saksbehandlingsregler. For ingen vil ha vindkraft i egen bakhage, og hvor skal anleggene da stå? Siden dette ble sagt inn i argumentasjonsrekke for ja til O&B vindkraftverk, så er man altså villig til å «ofre» leveforholdene for de som må ha dette vindkraftverket i sin bakhage? Siden EU har behov for kraft?  Har man da kanskje glemt at ivaretakelse av egne innbyggere skal og må være prioritet for et kommunestyre?

 

Ruth Kylland Martinsen

Felleslista SV/MDG

______________

Leserinnlegg