Tydelig flertall for dispensasjon

ANNENHVER: De stående representantene viser med stemmetegn at de sier nei til dispensasjon. Fra venstre Ragnhild B. Svaland, Anders Topland, SIlje B. Drangsholt og Arnt Olav Furholt fra Senterpartiet. Videre står Ruth K. Martinsen (MDG), Vibeke Tobiassen, Kåre Johny Engesland og Linda Hye fra Arbeiderpartiet.

Med 14 mot syv stemmer gir kommunestyret RWE dispensasjon for å etablere vindkraftverk.

– Denne saken er ikke hastverksarbeid, for vi har gjort grundige vurderinger i denne saken. Området for vindkraft er betydelig mindre etter harde forhandlinger, og saken er nå en formalitet. Jeg sier ja til dispensasjon, og jeg håper vi med det kommer et steg videre i saken, sier Linda Hye (Ap) i kommunestyret torsdag kveld.

Det ekstraordinære kommunestyremøtet torsdag kveld starta klokka 19.30, og ble ikke avrunda før klokka 21.56. Resultatet er at RWE får dispensasjon til å etablere vindkraftverk på Bjelkeberg og Oddeheia. Det skjer etter at 14 kommunestyrerepresentanter sier ja, og et mindretall på syv sier nei. Det skjer etter at et forslag om å utsette saken falt med tynn margin.

– Jeg opplever at saken er godt nok opplyst, og jeg er ikke i tvil om at det er lovlig å fatte et dispensasjonsvedtak. For meg ble dette avgjort i 2017. Dette er ikke noe hastevedtak, men noe som har foregått over flere år. RWE har ikke noe krav på en dispensasjon, men vi har likevel mulighet til å gjøre det. Sier vi nei, så har vi ikke hånda på rattet, sier varaordfører Anders Christiansen (Ap).

Hånd på rattet

Frasen med å ha hånda på rattet ble hyppig brukt under debatten. RWE har slått fast at de vil be om en statlig reguleringsplan for området dersom kommunen vender tommelen ned for dispensasjonssøknaden fra kraftselskapet. RWE er avhengig av dispensasjon fra kommuneplanen fordi de ønsker å etablere vindkraftverket i et landbruk, natur og friluftslivsområde.

– Det er ikke noe småtteri vi snakker om i dag. Dette er å ta et gedigent jafs av Birkenes kommunes sin indrefilet. Det er ja til vindturbiner i norsk natur. Det er realiteten, sier Silje Bjørnarå Drangsholt (Sp), og slår fast:

–  Det er mulig jeg ikke er lettskremt, men jeg vi ikke forholde meg til trusler om at Staten kjører over oss. Skal vi la oss kneble av den slags? Naturen trenger ikke oss, men vi trenger naturen, så jeg foreslår å ta vare på den. Jeg har noen verdier i livet, og de endres ikke på grunn av en slump penger. Så fattige er vi ikke.

Partiet hennes er splitta i denne saken, og i kommunestyret sier fem av Senterpartiets syv representanter ja til dispensasjon.

– Det er god senterpartipolitikk å ta i bruk hele landet, og dette vil være et løft for Stoveland, og jeg tror det vil løfte bygda. Det er nesten viktigere for meg at grunneierne får inntekter fra vindkraften, enn at kommunen får det, sier Bjørn-Tore Hovland (Sp).

Alle er splitta

Senterpartiet er langt fra eneste parti som er splitta, faktisk er det splittelse i samtlige parti. Arbeiderpartiet og Høyre har hver sin dissident i saken.

– Det er helt utrolig at kommunestyret styrer så vilt med denne saken. Vi vet jo ikke hva vi får. Det er forhandlet fram en avtale, som jeg ikke kan forstå at det finnes noen dårligere.  Da er det utrolig at vi strever så får å få dette vindkraftverket. Det må være det mest malplasserte anlegget vi har, på kanten av fjellet til et verna vassdrag, sier Trygve Endresen (H), og legger til:

– Avtalen er 170 millioner dårligere enn avtalen om Raskiftet vindkraftverk. Det er ganske ufattelig. Det er utrolig at vi strever for å få disse vindturbinene til kommunen.

Partifelle Jon Inge Holm står på andre sida.

– Jeg støtta utsettelsen. Jeg stemte mot avtalen med EON i sin tid, fordi avtalen var for dårlig og lite juridisk bindene. Avtalen ble likevel vedtatt elleve mot ti, og siden den gang har prosessen kommet langt. Det er vanskelig og kanskje en umulig øvelse å balansere de ulike hensynene, men det er blir feil for meg å forsøke å annullere en dårlig avtale med å si nei til dispensasjon, sier Holm.

Juridisk råd

Noen timer før kommunestyremøtet fikk politikerne oversendt en juridisk vurdering av rådmannens forslag til vedtak. Der skriver KS-advokat Johan Nyrerød Spiten at gode grunner taler for at kommunen skal gjøre en selvstendig vurdering av om vilkårene for dispensasjon etter lovverket er oppfylt. Han skriver også: «Videre kan kommunen med fordel vurdere å gjøre noe grundigere rede for hvorfor den eventuelt mener at helsekonsekvensutredningen som er vedtatt utarbeidet ikke skal være en del av beslutningsgrunnlaget i dispensasjonssaken».

– Vi mener saken ikke er tilstrekkelig utredet. Vi har fått et råd fra en KS-advokat, og jeg forstår ikke at vi ikke skal ta hensyn til det. Noen tjener godt på dette, og noen blir skadelidende. Hadde dette skjedd i nærheten av min gård ville dette vært en sorg uten like. Det fremstår som lett å flytte, men man er knytta til stedet man bor, og i praksis er det ikke lett å flytte, sier Ruth Kylland Martinsen (MDG).

Hun er blant de som mener at dispensasjonen først bør vurderes når den vedtatte helsekonsekvensutredninga er klar. Andre mener at utredninga sannsynligvis ikke vil bringe noe nytt til torgs. Hovland sier han ikke ville stemt for en slik utredning, dersom han hadde visst den i neste omgang ville blitt brukt til å stanse en dispensasjon.

– Det kan virke som helsekonsekvensutredninga var en slu plan, men så befaren er jeg ikke som politiker. Jeg trodde og håpet det ville ta lengre tid før dispensasjonssaken kom opp. Dette er ikke planlagt fra min side. Utredninga er ikke for å drøye tida, men for å på forhånd avklare hvor turbinene ikke bør stå, sier Martinsen.

Ingen sammenheng

I samme kommunestyremøte vedtas det at kommunen skal gå inn for en delt løsning med driftsbygg på Engesland og innovasjonsbygg på Birkeland.

– Det gir meg en klump i magen at saken om innovasjonshus står opp mot saken om dispensasjon for vindkraftverket. Jeg har ikke samvittighet til å være med på vindkraft med tanke på framtidige generasjoner. Det blir sagt at det ikke kommer driftsbygg på Engesland om vi sier nei til dispensasjon, sier Kåre Johny Engesland, og legger til:

– Jeg har stått på for bygda i snart en mannsalder, og det har jeg tenkt å fortsette med. Det er trist at det blir lagt et stort press på oss fra Engesland, for jeg går mot dispensasjon.

Ordfører Gyro Heia (Sp) avviser derimot at det er en forbindelse mellom de to sakene.

– Jeg vil betrygge deg på at du ikke trenger å ha vondt i magen. Denne saken er ikke knytta opp mot innovasjonshuset,  som skjer uavhengig av en kommunal eller statlig plan reguleringsplan, sier Heia avslutningsvis.