Strøget pyntes til jul – Trygve stiller med gratis trær

Juletrær skal nå pynte opp langs Strøget og andre deler av Birkeland. Alle trærne er gitt i gave fra Trygve Endresen på Bjørnebruket.

Endelig er det klart for jul igjen, og det er mange som bidrar til å skape fin førjulsstemning. Butikker og næringsdrivende er oppfordret til å lage julestemning og pynte utenfor sine lokaler. Mandag dalte store snøfiller ned over bygda, og det fikk mange i sving med å få opp juletrær og julebelysning langs Strøget.

– Det skal settes opp mange juletrær langs Strøget og på Tobias jorde. Noen av de vil bli lyssatt, men ikke alle siden det er litt utfordringer med nok strøm. Mulig vil det bli prøvd noen med batterilys, men uansett vil grønne grantrær bidra til et koselig sentrum, forteller kulturleder Wenche Flaa Eieland når Birkenesavisa treffer henne med noen juletrær under armene. Hun har fått hjelp av frivillige ildsjeler som denne uka bidrar til å sette Strøget i julas tegn.

Hun kan fortelle at de har fått om lag 50 juletrær gratis fra Trygve Endresen på Bjørnebruket.

GIR JULETRÆR TIL KOMMUNEN. Trygve Endresen har gitt de om lag 50 juletrærne som nå skal pynte opp store deler av Birkeland.

Trygve Endresen har et større område rett nedenfor huset, her står det et stort antall juletrær, vanlige julegran og Normanna edelgran. I fjor solgte han godt over 100 trær fra dette området. I området mot skolen står det ytterligere et felt juletrær. Disse skal selges i år og i årene som kommer.

– Jeg har gitt 50 trær til kommunen, og Wenche sørger nå for at disse pynter opp både langs Strøget, på Tobias Jorde og ved sykehjemmet, bekrefter Endresen.

Trygves givervilje leder ikke bare de som setter pris på et julepynta sentrum. Han har også tilbudt årets Polenkomite store mengder granbar.

– De kommer hit og klipper og bunter granbar og vil selge dem til pyntebruk, inntekten vil da gå til Polenturen, sier han.

– Det er gode tiltak som jeg gjerne støtter opp om. Nå tenker jeg å hugge alt på dette området, for så å fjerne stubbene og dyrke området på ny. Jeg har tidligere nevnt at skolen kunne bruke dette området som skolehage, til undervisningen. Det tilbudet står fortsatt ved lag, sier han.

PYNTER. Wenche Flaa Eieland har engasjert flere frivillige til å være med på å pynte opp Strøget før jul. Her sammen med Odd Vang.

At jula nærmer seg er tydelig, og Wenche kan fortelle at arrangementer nå kommer på rekke og rad frem mot høytiden.

– Julevandringa og julegrantenning på Tobias jorde er blitt en fin og koselig tradisjon det er viktig å ta vare på. Julegrantenning blir det også, tradisjonen tro, på Herefoss og Engesland, sier Flaa Eieland.

Det hele starter med julemarkedet til Birkenesamatørene fredag 25. november og så går det slag i slag utover med blant annet julekonserter i kirkene med ulike kor og korps. Birkeland Storband spiller jula inn og har med seg solide solister og de oppfordrer alle til å bli med å synge julesanger!

– Jul på museet på Grasham er alltid hyggelig både for store og små. Her blir det kafé, musikk og juleaktiviteter, sier Flaa Eieland.