Hver ekstra buss til gratis skoleskyss kan koste kommunen én million kroner

SVAR. Det var kommunens fagutvikler for utdanning, Øyvind Mellem, som hadde utarbeida svara på interpellasjonene.

Både representantene Silje Bjørnarå Drangsholt (H) og Arnt Olav Furholt (Sp) hadde til sist uke sendt inn interpellasjoner knytta til avslag til gratis skoleskyss. Begge viste til oppslag om skoleskyss i Birkenesavisa.

Ordfører Gyro Heia leste opp deler av de til sammen seks sider lange svara fra kommunens fagutvikler for utdanning, Øyvind Mellem.

Silje Bjørnarå Drangsholt var i sin interpellasjon blant anna opptatt av hva som er et barns beste.

– Fra andre klasse er kravet til å få gratis skoleskyss 4 kilometer. Kan vi si det er til barnets beste å la en 7-åring ha så lang skolevei, opptil 8 kilometer daglig, sommer som vinter?

I Mellems omstendelige svar ble det henvist til FN sin Barnekonvensjon og regelverkstolkning fra Utdanningsdirektoratet.

– Barnekonvensjonen gjelder altså som norsk lov og foran andre lover, også når Stortinget vedtar Opplæringsloven. Dermed kan vi legge til grunn at Stortinget skal ha tatt hensyn til «Barnets beste» prinsippet.

SILJE BJØRNARÅ DRANGSHOLT.

Bjørnarå Drangsholt fikk ikke svar på sitt spørsmål om hvor mange barn har vi i Birkenes kommune, som bor mellom 3 og 4 kilometer ifra skolen, og som IKKE har fått innvilget gratis skoleskyss.

Mellem henviser til kombinerte søk i AKTs (Agder Kollektivtrafikk) system F-Skyss med søk i kommunens elevregister.

– Det er ikke mulig å gjøre søk i systemene for å finne elever som bor mellom 3-4 kilometer fra skolen. For å avklare dette med sikkerhet, vil vi måtte gjøre manuelle søk for hver av de 426 elevene uten skyss i de digitale kartene i F-Skyss, for å avklare hvilke elever som bor mellom 3-4 kilometer fra skolen og kunne utelukke øvrige.

– Alternativt vil man kunne gjøre et anslag, basert på utvalgte adresser, for å avklare hvor grensen for skyss vil gå. Deretter kunne man si at alle elever som bor lenger unna skal ha skyss. Denne tilnærmingen krever likevel flere manuelle prosesser, hvor aktuelle adresser vil måtte sorteres ut, siden vi ikke har et søkeverktøy som kan løse denne oppgaven.

– Oppvekstadministrasjonen har vurdert at en slik søkeprosess har vi ikke hatt kapasitet til i forkant av kommunestyret hvor svaret på interpellasjonen skal presenteres. Dersom denne oppgaven skal prioriteres, vil Oppvekstadministrasjonen måtte be om mer tid, for å gjennomføre en slik søkeprosess.

Bjørnarå Drangsholt stilte også spørsmål knytta til kostnader til skoleskyssen.

– Om kommunen velger å gi disse barna gratis skoleskyss, hva vil da kostnaden årlig være pr. elev?

– Persontakst for barn i sone 0-4 km er kr. 20,07 per tur, altså kr. 40,14 per dag. Det er 190 skoledager, som gir en årskostnad per elev på kr. 7 627, oppgir Mellem i sitt svar.

– For å kunne avklare årlig kostnad ved å innvilge gratis skyss for alle elever som bor mellom 3-4 kilometer fra skolen, må det først gjøres manuelle søk på elevene uten skyss i de digitale kartene i F-Skyss, for å avklare hvilke elever som bor mellom 3-4 kilometer fra skolen og kunne utelukke øvrige. Deretter må det undersøkes hvilke av de 280 elevene som nå har skyss, som også har delt bosted, men kun rett på skyss fra det ene hjemmet. Så må det avklares hvem av disse som har mellom 3-4 kilometer fra skolen til det andre hjemmet. Først da kan kostnaden for persontaksten for skoleskyssen beregnes.

– Siden elevene på 2.-10. trinn, som bor under 4 kilometer fra skolen, ikke har rett på skyss etter opplæringsloven, tar heller ikke dimensjoneringen av bussmateriellet høyde for at disse elevene skal reise med buss, når rutetabellene har blitt satt opp. Alle ekstra kostnader til bussmateriell, som kommer som følge av et eventuelt kommunalt vedtak om gratis skoleskyss for disse elevene, vil måtte dekkes i sin helhet av Birkenes kommune.

Dette kan ifølge Mellem utgjøre millionbeløp:

– AKT forteller at for hver buss ekstra som må settes inn, kan vi beregne en kostnad på 1 million kroner.

ARNT OLAV FURHOLT.

Arnt Olav Furholt hadde sendt inn følgende interpellasjon:

– Leser i Birkenesavisa at foreldre igjen kjemper for fri skuleskyss for sine born på småtrinnet,der dei bur nerare skulen enn 4 km. Eg må seie meg enig med foreldra på Flakksvann, 3,5 km er langt å gå til skulen i allslags ver for 7 åringane deira.

– Svara frå Mellem som kommunens representant held ikkje mål om det er svara slik som det står i avisa.

– Ynskjer at kommunedirektøren ser på ei løysning ikkje bare for 7 åringane på Flakksvann, men for alle dei minste borna til fots på skuleveg i kommunen, då meiner eg dei frå 1. til 4. trinn bør ha samme skyssrett,altså fri skyss om dei bur over 2km frå skulen, i mange tilhøve kjøyrer ein skulebuss forbi dei, som faktisk og har plass.

Furholt fikk i stor grad samme svara på sin interpellasjon som Bjørnarå Drangsholt fikk. Bortsett fra noe ulike tabeller og tallstørrelser, siden Furholt var opptatt gratis skoleskyss for elever på 2.-4. trinn.

Representantene Silje Bjørnarå Drangsholt og Arnt Olav Furholt uttrykte i kommunestyrets møte at de ikke var fornøyde med svara som ble gitt.