Senterpartiet har mista Silje – har meldt overgang til Høyre

(Arkivfoto)

Mandag ettermiddag ble det kjent at Silje Bjørnarå Drangsholt har meldt overgang fra Senterpartiet til Høyre.

Ordfører Gyro Heia (Sp) skal etter overgangen ha tatt en avgjørelse om at hennes tidligere partifelle Bjørnarå Drangsholt heretter skal benevnes som medlem av Høyre. Det kommer fram i en e-post sendt til lokalpolitikerne av politisk sekretær i Birkenes kommune, Erlend Hareide.

– I henhold til departementet er det opp til kommunen å avgjøre spørsmålet om partibenevning siden det ikke besvares i kommuneloven. Ordfører har derfor avgjort at Drangsholt benevnes som medlem av Høyre. Om noen er uenige i dette, bes de gi beskjed til undertegnede og ordfører.

– Hvilke standpunkter til Høyre er det som har gjort at dette ble et naturlig valg av parti for deg?

– Det er helheten som har vært det avgjørende for mitt partibytte, uttrykker Silje Bjørnarå Drangsholt til Birkenesavisa mandag.

Hun forteller at det er når politikk blir til handling, og ikke bare ord, som motiverer henne.

– Hva er det i Senterpartiets politikk som særlig ville vært vanskelig for deg å fronte på vei inn i et nytt valgår?

– Igjen er det en helhet, jeg har ikke sans for å trekke frem enkelte synspunkter. Politikk er mye mere enn bare enkeltsaker og enkelte synspunkter.

– Jeg drives og motiveres av når politikk blir til handling og ikke bare ord. For meg gir det mening å være en del av et lag som vil samme vei.

Silje Bjørnarå Drangsholt har gjort seg bemerka i mange saker i sine tre første år i lokalpolitikken i Birkenes. Ikke minst har hun vært en svært tydelig stemme i kampen mot vindkraftverk på Oddeheia og Bjelkeberg.

Partiskiftet til Bjørnarå Drangsholt kom ikke overraskende på ordfører Gyro Heia.

– Nei. Hun har hatt tett dialog med sentrale medlemmer i Høyre over tid og derfor ble jeg ikke veldig overrasket, også fordi hun med flere anledninger har stemt sammenfallende med Høyre.

– Hvordan føles det å ha fått skikkelig napp hos en så framtredende lokalpolitiker, spør vi gruppeleder i kommunestyret, Arild Windsland (H)?

– Jeg liker ikke ordlyden i spørsmålet. Det handler ikke om å nappe noen. Silje har selv valgt å gå ut av Sp, melde seg inn i Høyre, for så å søke medlemskap i vår kommunestyregruppe.

– Men jeg er stolt og glad for at vår politikk og framferd i lokalpolitikken har gjort sitt til at Silje finner det naturlig å bli en del av oss.

Birkenesavisa er kjent med at det lenge har vært usikkert om Bjørnarå Drangsholt ville fortsette i lokalpolitikken etter inneværende periode.

– Er det enighet i Høyre om at hun skal tilbys sikker plass på lista til kommende kommunevalg?

– Nominasjonskomitéen i Birkenes Høyre er midt i sin prosess foran neste års valg. Hva den måtte komme fram til av forslag venter vi alle spent på. Så er det jo et nominasjonsmøte som har det endelige ordet. Fram til da kan jo mye skje, uttaler Windsland.

– Hvilke velgergrupper tror du hun særlig appellerer til?

– På den korte tiden hun har vært politiker har hun allerede skaffet seg en posisjon som jeg tror vil fenge alle velgergrupper. De som er dyktige ser helheten. Silje er en slik politiker, svarer den tidligere ordføreren.

Med Silje Bjørnarå Drangsholts skifte av parti, mister Sp og Ap nå flertallet i formannskapet. I kommunestyret vil de fortsatt ha flertall, sammen med Felleslista SV/MDG.

Verv i folkevalgte organer er personlige. Altså beholder personen som er valgt sitt verv i politiske organer, sjøl om man har skifta parti.

– Silje Bjørnarå Drangsholt tar sete med Høyre-gruppen i formannskapet og kommunestyret, vara tar sete med Sp-gruppen, opplyser politisk sekretær Hareide.

– Dette spørsmålet er selvfølgelig ikke lovregulert og besvares ikke av departementet. Det er heller ikke regler i Birkenes kommunes saksbehandlingsreglement hvor folkevalgte skal sitte i sine respektive organer. Formannskap- og kommunestyremedlemmenes nåværende plassering i Birkenes må forstås som tradisjon. Ordfører har avgjort at Bjørnarå Drangsholt tar sete med Høyre-gruppen i kommunestyret og formannskapet. Ved vararepresentasjon i hennes sted tar varamedlemmet fra Sp sete med Sp-gruppen.

Bjørnarå Drangsholt forteller at hun opplever at Høyre i Birkenes har gode verdier og sjøl vil jobbe videre for at kommunen skal være god å bo i.

– Høyre er et parti som lokalt har hatt lav kvinnerepresentasjon i politikken. Vil dine verdivalg og standpunkter endre noe av partiets politikk lokalt?

– Jeg opplever Birkenes Høyre som et parti som har gode verdier til grunn i sin politikk. Og så formes jo også lokalpolitikken av de personene som sitter der. Jeg har på ingen måte tenkt å komme inn i Høyre som en kopi av noen andre, men jeg vil derimot fortsette å være meg selv, og jobbe for at Birkenes kommune skal være ett attraktivt, forsvarlig og godt sted, svarer den nye Høyre-politikeren.

Birkenesavisa har spurt Gyro Heia om hvordan det oppleves at en så profilert politiker for Senterpartiet melder overgang til Høyre, et parti som ikke tilhører posisjonen i Birkenes?

– Dialogen med Silje i forbindelse med hennes ønske om å gå over til Høyre opplever jeg har vært ryddig.

– Hva gjelder opposisjon vs posisjon, så har det gjennom denne perioden for min del vært å skape vedtak med mest mulig flertall fra et samlet kommunestyre. Noe vi har lykkes med. Så jeg opplever ingen «harde» fronter knyttet til dette.

– For meg er det viktigst å ha fokus på mål om best mulig tjenester og tilbud til innbyggerne i kommunen vår, mer enn å fokusere bare på enkelt personer i kommunestyret. Samtidig vil jo hvert enkelt kommunestyremedlem arbeide for sitt partiprogram og det må man respektere, for det var derfor vi ble valgt, svarer Heia.

– Sånn du ser det, hva har vært Silje Bjørnarå Drangsholts styrke i Senterpartiets gruppe de tre første åra hennes i lokalpolitikken?

– Silje har vært en uredd politiker som allerede fra starten av perioden tok ordet i debattene. Videre har hennes styrke vært at hun har satt seg grundig inn i saksmaterien i de sakene hun brenner for. Ellers vil jeg si at Silje har vært ei flott partikollega å samarbeide med og som jeg har satt stor pris på, og mitt ønske hadde vært at flere unge kvinner og menn skulle turt å stille seg til disposisjon som folkevalgt, slik Silje gjorde.

– Så jeg vil bare ønske henne lykke til videre med Høyre logoen på brystet og til fortsatt godt samarbeid i kommunestyret, avslutter den nåværende ordføreren.

I nesten to år var Bjørnarå Drangsholt fast bidragsyter til Tenkesmia her i Birkenesavisa.