Uenighet om gammelt eller nytt på Engesland

RENOVERING. Et flertall i formannskapet har vedtatt å renovere dagens sentrumsbygg, og ikke rive samlingsstedet «Huset» til høyre.

Det foreligger ulike planer om stedsutviklingen på Engesland før kommunestyret skal gjøre vedtak 22. juni. I en brosjyre på 13 sider, er det kommet et motforslag til arbeidsgruppen sitt forslag.

Det er Anette og Olav Dovland, sammen med Ole Morten Vegusdal, som har fremlagt et nytt forslag til sentrumsutviklingen i bygda. Dette er etter debatt med møtevirksomhet, reiser og pengebruk, som nå har pågått i flere år.

Den største forskjellen på de ulike forslagene, er at den nedsatte arbeidsgruppen vil bygge nytt, mens den andre gruppen vil bevare og renovere det gamle hovedbygget som nå blant annet rommer butikk og bibliotek.

De vil bevare alle bygninger som nå står i sentrum, inkludert sveitservillaen som kalles «Huset». Trioen er opptatt av det klimamessige ved å bevare de gamle byggene, og spør samtidig om hvor gammel noe må være for å klassifiseres for å bli kalt gammelt.

Det nye forslaget er ønsket å være både praktisk og innbydende. Det innebærer en ny lekeplass, og rekreasjonssted ved broen på kulturstien. Der det planlagte nye bygget skal stå, foreslår gruppen både beiteplass og dyrkingssted. Dette nevnes også som en fordel for elever på skolen og en del av aktivitetsplanen for «Huset».

I tillegg ønskes det et offentlig toalett, og at inngangspartiet til butikken blir på østsiden av bygget. Dette for å gjøre det mer trafikk- og handicapvennlig. Det er foreslått en egen gangbro mellom butikken og bedehuset.

SENTRUMSBYGGET. Slik ser det ut i andre etasje i det nåværende sentrumsbygget. (Foto: Annette Dovland)

Arbeidsgruppen har også i detalj med skisser planer om hvordan man kan utnytte Sentrumsbygget. I alle fire etasjene er det foreslått løsninger med ulike forslag på hva man kan bruke bygget til.

Arbeidsgruppen foreslår at Vegusdal Forbruksforening og Engeslandstunet avvikles. Det opprettes en ny stiftelse, Framtid Engesland. De skriver også at det er en absolutt forutsetning for å kunne ha butikkdrift på Engesland, at leieutgiftene til butikken holdes på et symbolsk nivå også i framtida.

Arbeidsgruppen har hatt tømrerne Per Helge Aas og Eirik Tveit til å gå gjennom hele bygget. Dette for å se på kostnader i det de kaller en «berge bygget fase».

I dokumentene tilsendt kommunen kommer følgende tall frem. Skifte av tak inkludert arbeid, 500 000 kroner. Isolering og skifte av kledning og vinduer, inklusivt arbeid, 1,2 millioner kroner.

Videre har gruppen tatt utgangspunkt i Røyland Gård og Vegusdal Gjestegård sine erfaringer. Tillegg for solceller (35 kW anlegg) (inkl. mva.) 400 000, Renseanlegg med kapasitet 65 personer (inkl. mva) 300 000 og Drenering (inkl. mva) 100 000.

Det betyr at kostnad for fase 1, med solceller blir på 2 925 000 kroner. Renovering av bygg innvendig, samt tilrettelegging utendørs til for eksempel parkering er beregnet til 1 million kroner. En totalkostnad på 3 925 000 kroner.

Forslagstillerne har ikke tatt med en totalpris på hele ansiktsløftingen i sentrum. Dugnaden i sentrumsutviklingen er heller ikke beregnet i regnestykket for dette forslaget.

Kommunestyret skal 22. juni ta stilling til stedsutviklingen på Engesland, og om det skal brukes 4.975 000 kroner til dette fra en slunken kommunekasse. Spørsmålet er nå om man vil se en ende på en politisk verkebyll, og at Engesland får mulighet til å gå videre med å utvikle seg til en innbydende bygd å bo i, og flytte til.

Kommunedirektørens forslag:

  1. Bygda avgjør, med bistand fra kommunen, hva den ønsker å gjennomføre.
  2. Kommunedirektøren etterspør en møteplass for befolkningen på Engesland. Samtidig kjøpes eiendommen til Engeslandstunet.
  3. Kommunen inngår kontrakt med den eller de aktørene som kan levere det kommunen etterspør. Det inngås samtidig en avtale om drift og vedlikehold.
  4. Møteplassen med tilhørende arealer bygges.

I formannskapets møte 7. juni fikk et forslag om å renovere dagens sentrumsbygg og bevare samlingsstedet «Huset» flertall. Forslaget ble reist av varaordfører Anders Christiansen (Ap) og vedtatt med seks mot to stemmer:

  1. Det etableres et møtested i Engesland sentrum.
  2. Kommunedirektøren får kommunestyrets godkjenning til å inngå nødvendige avtaler og gjennomføre kjøpet for å etablere denne møteplassen innenfor ramme på kr. 4.975.000.
  3. Sentrumsbygget renoveres og sveitservillaen bevares.

Flertallet som stemte for dette forslaget var Arild Windsland (H), Ragnhild Aasen (H), Silje Bjørnarå Drangsholt (Sp), Torbjørn Bjorvatn (KrF), Ruth Kylland Martinsen (Felleslista SV/MDG) – og Anders Christiansen (Ap).