Vegusdals mange gode årganger endelig samlet igjen

På grendehuset ved Engesland skule var det onsdag samlet 18 pensjonister til generasjonstreff igjen. Utenom en liten samling i fjor høst, var dette første gang siden koronautbruddet at de eldre i Vegusdal kom i sammen til mat, kaffe, kaker og mye prat rundt bordene.

Da vi kom på besøk spurte vi om hvem som ledet denne eldre generasjonen og gruppa med vegdøler, svarte alle det samme. Alle som én svarte Oddny Furholt. Men Oddny selv nektet.

– Her er mi ledere og sjefer alle sammen. Jeg bare gjør litt innimellom, og skriver ned litte grann og har litt med oversikten over det vi gjør.

Generasjonstreffet er en samlingsplass for de eldre en gang i måneden, blir vi fortalt.

– Nå er vi endelig i gang igjen etter over to år uten å kunne møtes slik som i dag, forteller Jens Vellene oss.

Vellene er sjøl engasjert i treffet, og holdt også et innlegg hvor han leste fra et avisutklipp han hadde funnet, ført i pennen av Andreas Skartveit. I tillegg hadde den pensjonerte læreren med seg flere gamle ord og utrykk fra Vegusdal, Herefoss og Birkeland. Han leste opp de gamle ordene, og så måtte gjestene gjette på hva de betydde i dag. Her ble vi imponerte over kunnskapen hos den eldre garde.

Anna Lauvrak var den eldste med sine 92 år denne onsdagen. Andre feiret jubileum og 80 år dette året, kunne de fortelle oss. Noen var bare «ungdommer» og hadde ikke en gang fylt 75 år, var det en som fortale – til stor latter fra de andre.

«Fidjes – Steggelig god mat», leverte maten som var en nydelig gryterett med tilbehør. Dagens forsamling fikk også servert kaffe og kaker etterpå. Deretter holdt de loddsalg, der «vegusdals gode årganger» selv hadde med premiene som var på utlodning.

Oddny Furholt var både sekretær, kasserer og leder kunne det virke som, for ildsjelen hadde oversikten over det som hadde skjedd, og planene fremover. Hun viste også frem diplomet fra Birkenes Sparebank, der generasjonstreffen hadde fått 5000 kroner i stipend fra banken. Det ble også diskutert dagstur mens vi var til stede. Og der var forsamlingen enige om at de skulle undersøke med Risdal Touring på Evje, som arrangerer dagsturer opp i Setesdal.

Latteren satt løst, praten gikk ivrig rundt bordene og fellesskapet hos de eldre var upåklagelig gildt å observere fra sidelinjen. Av og til kom det en god historie fra da de var yngre. Gjerne et minne med glimt i øyet og litt ramp, og da runget latteren med en gang hos disse flotte damene og karene fra bygda.

Å ha denne dagen i måneden hvor de møtes, er naturlignok en fin og flott begivenhet for den eldre garde. Flere ser frem til dette, og for noen er det kanskje det eneste av aktiviteter de får med seg på flere uker. Derfor er de ildsjelene som holder dette gående litt av livsnerven ute i bygdene.