Strømsjokk for kirka – mer enn firedoblet strømregning for desember

STRØMSJOKK. Med enn firedobling av prisen i desember 2021 i forhold til desember 2020 fikk kirkeverge Helene Horverak virkelig et strømsjokk. De store kirkerommene krever mye strøm for å holde en grei innetemperatur.

Mange har fått føle på de høye strømprisene den senere tiden. Det gjelder ikke minst Birkenes kirkelige fellesråd. Med oppvarming av de store kirkerommene i kommunens tre kirker slår prisøkningen stort ut.

– Ja, det er absolutt et tema hos oss, sier kirkeverge Helene Horverak, når hun viser oss oversikten over utviklingen i strømprisen.

– Vi må tilbake til 2019 for å få et tilnærmet vanlig driftsår hos oss. Da hadde vi samlet sett en strømregning på 220 000 kroner forteller hun.

Året etter var et unntaksår med veldig lite aktivitet grunnet nedstengningen, det året fikk menighetene samlet sett en strømregning på 125 000 kroner.

– Dette gjorde at vi satt av disse sparte strømmidlene til bruk i trangere tider, og det er de midlene som gjør at vi i det hele tatt kunne håndtere fjorårets strømregninger, sier Horverak.

For fjorårets del var det en langt høyere strømregning som ventet. For hele året fikk de et samlet strømforbruk på 300 000 kroner, og det var årets to siste måneder som virkelig slo hardt ut.

– I november 2020 brukte vi rett i underkant av 12 000 kroner på strøm, mens tilsvarende tall for november 2021 var 40 000, sier Horverak.

Og verre skulle det bli i desember. Året før endte de på 20 000 kroner, mens vi i fjorårets siste måned brukte hele 85 000 kroner på strøm.

– Det er foreløpig ingen støtteordninger som dekker merforbruket i kirkene. Men om kommunen skulle få noe mer midler til strømkompensasjon er det kanskje muligheter å få noe fra dem, sier hun.

KALDT. Når det ikke er aktivitet i kirken kjøres temperaturen ned til et strømsparende nivå, men da blir det da også kaldt. Når Birkenesavisa var innom kirka, viste temperaturen småkalde syv grader.

Horverak ønsker å ta opp problemstillingen i vårens kontaktmøte. Da møter kirkevergen, fellesrådslederen og prosten kommunens øverste ledelse for å diskutere aktuelle saker. Kirkevergen sendte sist uke ut et skriv til de ansatte og lederne av menighetsrådene, hvor hun ba dem være påpasselige med strømbruken. De har også tatt mindre grep som å samle aktiviteter til færre dager slik at man ikke trenger å varme opp de store kirkerommene alle dagene.

– I Vegusdal flyttet vi for eksempel en konfirmanttime fra kirken til bedehuset, og organisten som vanligvis øver onsdager flytter neste uke sin øvelse til tirsdag, i og med at det var et annet arrangement der samme dag, sier kirkevergen.

Strømleverandøren til fellesrådet er Entelios, et LOS-basert selskap som selger strøm til bedrifter.

– Deres prognoser er heldigvis ikke så ille, så vi får håpe de slår til, sier Horverak.

Deres prognoser tyder på et strømforbruk på 250 000 for 2022. Men det ventes fortsatt høye priser de nærmeste månedene. Bare for årets tre første måneder beregner de å bruke 110 000 kroner, eller halvparten av et års vanlig forbruk.

Det har vi rammer for å klare, men det blir utfordrende om prisene ikke synker ganske raskt, avslutter Horverak.