Åsa Hørte (95): – Hadde vi nå bare kunne ha fått vaskehjelp annenhver uke

Birkenesavisa er kjent med at det blant bygdas eldre over lengre tid har vært misnøye med hjemmehjelpstilbudet som Birkenes kommune gir.

Få av disse eldre ønsker å stå fram i avisa. Men Åsa Hørte (95) i Berse Terrasse kan fortelle hvordan hun opplever det kommunen tilbyr.

– Jeg er jo litt skuffa over at det ikke blir i praksis, som de sier – at de tar så godt vare på de eldre.

– Hadde vi nå bare kunne ha fått vaskehjelp annenhver uke, sier hun.

Åsa får nå 1 time med kommunal vaskehjelp hver fjerde uke.

– Tidligere hadde hun 1,5 time med vaskehjelp annenhver uke. Nå er den altså redusert til 1 time hver fjerde uke.

– De rister ingen tepper. Før de kommer klarer jeg sjøl å ta ut et lite teppe som jeg har på badet, og et i ytterganga, så de kan bli lufta litt.

Av instruksen hjemmehjelpene jobber etter, går det fram at de ikke skal måtte flytte på møbler. Tepper støvsuges der de ligger. De ristes aldri. Men gulvflater rundt teppene vaskes.

Åsa tilhører en generasjon som er vant til å ha det rent i heimen når helga kommer. Og ikke minst til jul og andre høytider eller anledninger. Sånn er det ikke lenger.

Hun syns ikke alltid at det er like greit å få besøk når det ikke har vært vaska på ukesvis.

– Av og til setter jeg meg på en stol og prøver å vaske litt på kjøkkengulvet.

Hun har klart å få den kommunale hjemmehjelpen til å vaske toalettet, for det er helt umulig for henne selv å klare.

Dusjområdet på badet blir aldri vaska. Det er i henhold til instruksen.

Selv om ryggen og hoftene hennes er vonde så klarer hun å skifte dynetrekket selv – mens hun sitter i senga.

Da Åsa var 84 år gammel ble hun bypass-operert i begge beina. Men det skulle vise seg å ikke bli enkelt å få tildelt hjemmehjelp.

– Jeg søket en gang, og fikk ikke. Jeg hadde så vondt i beina, at jeg var mest forbi. Så ble jeg operert på Rikshospitalet i Oslo, der de boret opp flere årer i brystet og satte inn dren. Etter dette fikk jeg hjelp av ei i familien til å søke om hjemmehjelp på ny, og fikk det endelig.

Hun har også operert den ene hofta.

Åsa er slettes ikke et menneske som bruker å klage på hvordan livet hennes er. Hun trives i Berse Terrasse og er glad for at hun fortsatt kan bo i heimen sin.

Også for Åsa er det viktig å få fram at hun generelt er fornøyd med Birkenes kommune sine tilbud. Hun er blant anna hver uke på Onsdagstreff i kantina på kommunehuset. Der har hun vært i mange, mange år nå.

– Jeg bruker å si at jeg lever på overtid med tanke på helsa.