– Stor takk fra FAU til politikere – men hvor blir utlysningen om ambulerende skolemiljøteam av?

(Illustrasjonsfoto: Anemone123/pixabay)

 

FAU ved Birkeland Skole ønsker å rette en stor takk til politikerne i kommunen vår for å vedta forslaget om bevilgning av midler til ambulerende skolemiljø-team. Men hvor blir utlysningen av?

For cirka et og et halvt år siden gikk FAU ved barneskolene i Birkenes sammen om et brev til ordfører Gyro Heia der vi foreslo å opprette et ambulerende team for å styrke skolenes arbeid med å skape trygt og godt skolemiljø. Gjennom dialog med administrasjonen og støtte fra flere politikere kom dette opp og ble vedtatt som en del av budsjettet for 2023. FAU har stor tro på at dette teamet er bra for barna våre og kan hjelpe skolene til å gjøre et godt arbeid enda bedre. Det skal være trygt og godt å vokse opp i Birkenes, og vi vil berømme politikerne våre for å ta på alvor elevenes psykososiale miljø selv og bevilge midler til dette, selv i en presset kommuneøkonomi. Men hvor blir stillingsutlysningen av? Etter det FAU erfarer skulle stillingen bli lyst ut i mai og teamet skulle være oppe å gå ved skolestart. Vi er nå forbi skolestart, men vi har ikke sett noe til teamet. Hvor blir utlysningen av?

Ambulerende skolemiljøteam

Kommunen har bevilget lønnsmidler til 1,5 stilling fordelt på to personer som skal inngå i et ambulerende skolemiljø-team. Etter det FAU forstår skal dette teamet bidra både forebyggende og inn i krevende mobbesaker ved alle skolene i kommunen ved behov. Teamet vil samarbeide med andre organer i skole og kommune.

Utgangspunktet for forslaget fra FAU

Utgangspunktet for forslaget om ambulerende skolemiljø-team kom i kjølvannet av en rekke medieoppslag om mobbing i Birkenesavisa. Både gamle og pågående mobbesaker ble løftet frem i avisa. FAU opplevde det som hjerteskjærende å lese alle historiene – ingen barn skal behøve å oppleve mobbing og utenforskap.

Forslaget om ambulerende skolemiljø-team hadde også utspring i forvaltningsrevisjonen som ble gjort for kontrollutvalget i Birkenes kommune, nedfelt i rapporten «Psykososialt skolemiljø i Birkenes kommune» fra 2021. Under revisors vurderinger fremheves det at 36 prosent av alle foresatte som besvarte spørreundersøkelsen oppga at de har opplevd at deres barn har blitt mobbet eller ikke har hatt et trygt og godt skolemiljø de siste fem årene. Det påpekes også at underkant av halvparten av disse, opplever at problemet ikke bedret seg etter at skolen ble involvert.

Formidabel innsats fra lærere og andre ansatte

FAU ønsker å fremheve at skolen har en lang liste over tiltak som gjennomføres for å skape et trygt og godt skolemiljø for elevene, og hver dag gjøres det en formidabel innsats fra lærere og andre ansatte for at elevene skal ha det bra på skolen. FAU ønsker å løfte frem dette, samtidig som vi anerkjenner at mobbing skjer – og må bekjempes!

Slik har FAU arbeidet

FAU fikk en gjennomgang fra rektor om hvordan skolen arbeider for å forebygge mobbing og løse opp i mobbesaker som oppstår. I denne gjennomgangen ble det klart at skolen har et spesialpedagogisk team, men ikke et eget team som arbeider inn mot skolemiljøet. FAU vedtok derfor å arbeide for at kommunen skulle bevilge midler til en stilling øremerket skolemiljøet ved Birkeland Skole.

FAU tok kontakt med kommunalsjef Marianne Moen Knutsen, som var svært positiv til at FAU engasjerte seg i saken om skolemiljø. Hun informerte om at tilsvarende forslag har vært diskutert tidligere i kommunen uten at det har blitt bevilget midler til dette. Kommunalsjefen oppfordret FAU til å tenke helhetlig ved å involvere de andre skolene i kommunen, samt tenke en team-basert stilling som kan fungere ambulerende ved skolene. Saken ble drøftet i FAU ved de andre skolene, og både FAU ved Herefoss og Engesland skole ønsket å stå sammen med Birkeland skole i henvendelsen til kommunen. I tillegg ble det klart at alle rektorene ved de tre skolene støttet saken.

Spurte om 100 prosent – fikk 150 prosent stilling

I brevet til ordfører Gyro Heia foreslo FAU at kommunen skulle bevilge midler til en 100% stilling. Det er med glede FAU registrerer at kommunen har bevilget midler til 150 % stilling, riktignok fordelt på flere skoler. Dette viser at kommunen ser viktigheten av et godt og trygt psykososialt miljø for elevene. FAU ser frem til å høre mer om hvilke rammer kommunen setter for det ambulerende teamet, og hvordan teamet kommer til å arbeide i praksis. FAU kommer til å fortsette å arbeide for et trygt og godt skolemiljø for alle elevene, og har bestemt at skolemiljø skal være en fast sak på sakslisten på FAU-møtene.

Igjen, tusen takk til våre folkevalgte for å ta elevenes psykososiale miljø på alvor, og for å være lydhøre for forslag fra FAU. Nå venter vi på utlysningen.

 

Vennlig hilsen

FAU ved Birkeland Skole

 

_________________

Leserinnlegg