Følelsesladet om jordfesting og jordvern i kommunestyret

PLASSMANGEL. Bjørn-Tore Hovland (Sp) minna sine medrepresentanter på at kommunen fortsatt er på 650 000 mål.

Maksimal festetid for graver og arealbehov var det som skapte ordskifte da Birkenes kommunestyre torsdag kveld skulle gi sitt høringssvar til reviderte vedtekter for gravplassene i sokna våre.

Saken er følelseslada. Og det trengs mer arealer til graver i Birkenes og Herefoss.

Etter at en rekke av de folkevalgte hadde hatt ordet, gikk Bjørn-Tore Hovland (Sp) på talerstolen.

– Av og til slår det meg at det blir litt ironisk å snakke om plassmangel. For sjøl om vi har gitt fra oss litt de siste åra, så er vi vel fortsatt en kommune på omkring 650 000 mål.

Av sakspapira går det fram at det kan bli maksimal festetid for ei grav.

– Det er foreslått å holde fast på at en grav kan festes bare i 60 år etter den sist ble brukt til gravlegging. Etter det, må den frigis, de gravlagtes navn legges over i historisk kirkegårdsarkiv, og gravminnet fjernes.

Den første som hadde ordet, var Odd Gunnar Tveit (Frp).

– Når jeg er ute og springer på tur, så er det mange ganger jeg er inne på kirkegårder. Jeg syns det er litt interessant. Det står i forslaget at gravene skal slettes etter 60 år. Det forsvinner kolossalt mange kulturminner, kjente folk i bygda og vanlige folk også. Jeg syns det er trist at noe av historia her i Birkenes, og Vegusdal og Herefoss også, forsvinner med gravplassene.

Wenche Stoveland (Sp) lurte på om det var mulig å beholde en grav lenger, mot å betale et vederlag.

Arild Windsland minnet om at det ligger masse følelser knytta til dette med graver, men at saken handler om mangel på plass.

– Det som er poenget, er at det har vært veldig rimelig å opprettholde gravsteder. Det er et plassbehov som her ligger til grunn.

Oddvin Uldal (Ap) møtte som vararepresentant på torsdagens møte. Han er kirketjener i Herefoss.

– Historiske graver blir lagt inn i en verneplan. Men det er bare gravminnet som er verna, ikke selve grava. Så de kan flyttes til en anna plass på kirkegården.

Ragnhild Borø Svaland (Sp) stilte spørsmål om maksimal festetid på 60 år for ei grav er nok. Og hun var opptatt av behovet for mer gravplass.

– Er det mulig å opprette et nytt gravsted som ikke tar dyrka mark? Må det være i nærhet av kirka? Det finnes mange fine steder i Guds frie natur.

Gyro Heia (Sp) er som ordfører med i det kirkelige fellesrådet. Sånn hun hadde forstått det, så skulle ei eventuell klage på sletting av grav, tilbake til fellesrådet.

Trygve Endresen var en av representantene som ønska utvida festetid. Han var personlig i sitt innlegg.

– Jeg kan nevne for min egen part, at jeg mista ei søster da jeg var 15 år. Og nå skal de altså fjerne den steinen snart. Vi steller den grava stadig vekk. Kan vi få utvida festetida til 70 år eller 80 år? Jeg er redd for min del, at vi alle skal glemme de de vi har mista allerede.

Ordfører Gyro Heia understreka det spesielle ved saken.

– Det er mye følelser som er knytta til dette. Det er våres kjære som er gått bort.

Samtidig var ordføreren tydelig på at det koster penger å utvide kirkegårdene.

– Den harde realiteten er at det er plassmangel. Det er ikke for å være ufølsom. Men Birkenes og Herefoss trenger å utvide. Kommunen må opparbeide arealer. Og det er det vi som må bekoste. Det er ikke bare å sette opp et gjerde ute på et jorde.

– Så det er ei avveining. Skal vi heller bruke de millionene og la de ligge i 70 år istedenfor 60, spurte ordføreren. Samtidig vil jeg si, at de blir ikke glemt, de skal jo føres over på ei minnetavle. Vi kan gi et innspill på 70 år, men vi må vite konsekvensen av det.

Kommunedirektørens kom til kommunestyremøtet med følgene forslag til vedtak:

– Kommunestyret slutter seg til Den norske kirke, Birkenes kirkelige fellesråd sitt forslag til nye vedtekter for gravplassene.

Etter representantinnlegga ba Bjørn-Tore Hovland om en pause i møtet, for å se om det var grunnlag med å komme med et tillegg inn i høringssvaret.

Anders Snøløs Topland (Sp) la fram følgende formulerte tillegg:

– Birkenes kommunestyre mener at maksimal festetid bør økes fra 60 til 70 år.

– Birkenes kommunestyre ber om at det skal vurderes alternative gravsteder uten å bygge ned dyrka mark.

Kommunestyret slutta seg enstemmig til kirkelig fellesråds forslag til reviderte vedtekter – med de to tillegga.