Høringsinnspill fra Naturvernforbundet: Birkenes kommune blir stilt økonomisk ansvarlig for opprydding

MOELVA. Tveide Næringspark ligger nær Moelva, som har avrenningsbekk fra næringsområdet.

–  Det vil bli forventet at Birkenes kommune blir stilt økonomisk ansvarlig for opprydding dersom kommunen velger å sette i gang et risikofylt prosjekt som innebærer inngrep i sulfidholdig fjell med fare for avrenning.

Det skriver Naturvernforbundet i Agder, som nå har sendt inn høringsuttalelse knytta til reguleringsplanen for utvidelse av Tveide Næringspark.

Som Birkenesavisa tidligere har omtalt, så er det beregna å være nær 11 000 kubikkmeter med sulfidholdig fjell i det berørte området.

Naturvernforbundet er opptatt av konsekvensene en eventuell avrenning kan få for livet i Moelva, som renner forbi næringsområdet.

– Sur avrenning vil kunne påvirke Moelva og ende i Tingsaker-fjorden i Lillesand kommune. Moelva er en sjø-ørretførende elv som har potensial til å bli en virkelig god gyte-elv, men den har dessverre opplevd flere tilbakeslag på grunn av avrenning fra industriområder lengre ned i dalen. På Storemyr har sur avrenning tatt livet av fisken i elva ved flere anledninger. Flere kystkommuner satser på å restaurere og å legge til rette for gyteelver og bekker gjennom det interkommunale prosjektet Sjøørret Sørlandet. Moelva er en av elvene det satses på og som står i fare for å bli skadelidende gjennom en utbygging av sulfidholdig grunn på Tveide.

– Skader på vassdrag fra syredannende gneis/sulfidholdig berggrunn er kjent i Agder, og er de fleste steder ikke løst på en god måte. Veivesenet vet hvor vanskelig dette har vært å håndtere i Stordalsbekken i Kaldvellfjorden etter E18-utbyggingen. Utslipp fra Svåbekk næringsområde i Lillesand tok livet av Langedalstjønna for 40 år siden, og vannet er fortsatt sterkt preget av forurensning. Det siste prosjektet er Brønningsmyr industriområde, som etter det vi erfarer har lagt vassdraget ned Mannfalldalen til Kosvig helt dødt, samt ødelagt vassdraget fra Furekjerr, Sangereidtjønna, til Glamslandsvannet og bekken ned til sjøen i Skallefjorden.

I Moelva er det også europeisk ål, som står på den norske Rødlisten over kritisk truede arter.

– Moelva er også en biotop som inneholder ål (anguilla anguilla), som er en rødlistet art som er fredet for fiske. Sur avrenning fra området, eller risiko for sur avrenning, vil ha en lovstridig negativ effekt på en art den kommunale forvaltningen er pliktig til å ta spesielt hensyn til.

Naturvernforbundet er i sin høringsuttalelse tydelig på at det er forurenser som må betale for ei eventuell opprydding.

– Det vil bli forventet at Birkenes kommune blir stilt økonomisk ansvarlig for opprydding dersom kommunen velger å sette i gang et risikofylt prosjekt som innebærer inngrep i sulfidholdig fjell med fare for avrenning. Dette kan bli en byrde for kommunen som kan oppveie gevinsten kommunen har fra utbygging mange ganger. Naturvernforbundet krever at alle områder med syredannende gneis tas ut av reguleringsplanen av den enkle årsak at man ikke har god nok kunnskap om hvilken risiko som ligger i utbyggingen. Det må innarbeides som en forutsetning før godkjenning av planen.

Avslutningsvis heter det i uttalelsen:

– En plan for tiltak frikjenner ikke utbygger for ansvar i ettertid, dersom det likevel forurenses.