Oppdrag til utvalgte underleverandører i Birkenes for 20-25 millioner – men ingen avtaler er signert ennå

FORNØYDE LEVERANDØRER. Fra venstre Rune Røyland (prosjektleder TT Anlegg), Normann Hovstad (Hovstad Maskin) og Bernt Olav Holen (daglig leder Repstad Anlegg).

TT Anlegg og Repstad Anlegg starta i fellesskap før påske tilbudsprosess med RWE knytta til utbygginga av Oddeheia og Bjelkeheia vindkraftverk. Fredag ble det klart at de ble valgt av RWE.

Anbudet betyr at flere lokale underleverandører nå er klare. Blant disse er BL Anlegg, Steffen Fidjeland og Knut Suggelia.

Det samme gjelder enkeltmannsforetaket Hovstad Maskin, som er en av mange som har lokal kompetanse. Firmaet vil nå få oppdrag på over 1 million kroner.

–  Jeg har hatt litt oppdrag allerede, med graving knytta til arkeologi og andre ting, sier Normann Hovstad. Å være med som underleverandør vil kunne bety store muligheter både nå og i ettertid.

TT Anlegg som jobber mye med sprenging, og Repstad Maskin som jobber mer med betong, er likestilte i prosjektet.

– Det viktigste er at vi nå får begynt inne på heia, sier daglig leder i Repstad Anlegg, Bernt Olav Holen.

– Først må vi få på plass brakkerigg, en på hver hei, slik at vi får en sikker og god arbeidsplass, sier prosjektleder i TT Anlegg, Rune Røyland.

Det er bestemt at renseanlegget til brakkeriggen skal leveres av det lokale firmaet Ipec Miljø på Birkeland.

Betongen til fundamentene til selve vindmøllene skal leveres av Ribe Betong i Lillesand.

Holen og Røyland sier at oppdraga til underleverandører lokalt i Birkenes vil beløpe seg til totalt mellom 20 og 25 millioner kroner.

– Vi har ennå ingen undertegna kontrakt med RWE, sier Holen. Nå er vi i konkretiseringsfasen, og vi satser på at dette går greit.

Ifølge TT Anlegg og Repstad Anlegg blir det viktig å få med lokale underleverandører over i driftsfasen etter bygginga.

Holen forteller at anbudet som de nå har vunnet, har en størrelse på cirka 70 000 timeverk. Svært mye skal utføres av lokale leverandører – eller leverandører fra regionen, sentralt på Agder.

31. august i fjor, noen dager før et ganske knapt flertall i Birkenes kommunestyre vedtok å støtte RWE sitt ønske om utsatt idriftsettelse av Oddeheia og Bjelkeheia vindkraftverk, samla Vindmuligheter lokalpolitikere til et dialogmøte med næringsaktører. På dette møtet tallfesta Holen at Repstad Anleggs eventuelle deltakelse i utbyggingsprosjektet kunne bety mellom 100 og 150 000 timeverk.

Holen reagerer på denne sammenligninga antall timeverk.

– På det tidspunktet det refererte møte var, så var elektro- og broarbeidet inkludert i det som kunne tilfalle Repstad Anlegg av oppdrag. I ettertid har RWE endret denne forutsetningen, sier Holen.

Repstad Anlegg og Bernt Olav Holen har tidligere ikke ønska å utad bli knytta til den omstridte vindkraftutbygginga i Birkenes.

– Vi kjenner jo på det, sier Holen. Her gjelder det å trø varsomt. Vi må oppføre oss hundre prosent etter boka, og drive lovlig.

Normann Hovstad, Rune Røyland og Bernt Olav Holen ser alle fram til å starte utbygginga. Nå håper de bare at de politiske vedtaka i den nærmeste tida gjør at Birkenes endelig får lokal vindkraftutbygging.