Lokalpolitikerne i dialogmøte – Vindmuligheter ber kommunestyret støtte RWE sin kamp for utsettelse

Varaordfører Anders Christiansen (Ap) ble takka av Vindmuligheter A/S for alltid å vært på lag med næringslivet som ønsker vindkraftutbygging i Birkenes.

Vindmuligheter samla åtte av kommunepolitikerne i Birkenes til dialogmøte på Aanesland fabrikker mandag kveld. Torsdag denne uka skal kommunestyret bestemme seg for om de vil støtte RWE sitt ønske om en utsettelse av fristen NVE (Norges vassdrag- og energidirektorat) har gitt for idriftsettelse av vindkraftverka på Oddeheia og Bjelkeberg.

Birkenesavisa ble invitert til dialogmøtet for ei uke siden, og har i dagene etter det prøvd å bringe klarhet i konstruksjonen Vindmuligheter. På deres heimeside på internett står det at «Vindmuligheter startet som et prosjekt i regi av Birkenes næringsforum, Birkenes kommune og E.ON». Det eneste sikre Birkenesavisa har erfart, er at ulike lokalpolitikere er usikre når de skal prøve å forklare kommunens rolle i konstruksjonen Vindmuligheter.

I invitasjonen var de folkevalgte blitt opplyst om at det er omstendigheter utenfor RWE sin kontroll, som har medført forsinkelsene i vindkraftutbygginga i Birkenes.  – «Nasjonale vedtak gjør det krevende å få nødvendig utsettelse. Samtidig vet vi at lokale vedtak vil bli sterkt vektlagt i videre nasjonale vurderinger. Derfor er det svært viktig at kommunestyret i Birkenes gir RWE en nødvendig og tydelig støtte til utsettelse på minst 1 år, for å sikre at prosjektet blir realisert. Om et slikt vedtak ikke blir gjort, kan næringslivet og lokalsamfunnet gå glipp av store muligheter».

En rekke representanter fra næringslivet deltok, blant anna fra 3B Fibreglass, Horisonten, Repstad, TT Anlegg, Oneco og Aanesland fabrikker, foruten grunneiere og en representant for utvikling på Engesland.

Ifølge Vindmuligheters invitasjon har det lokale næringslivet gjennom flere år «jobbet målrettet for å sikre lokale/regionale kontrakter til en verdi av minst 300 millioner knyttet til RWE sin utbygging i Birkenes».

Direktør Heine Østby ved 3B fortalte at hoveddelen av produksjonen ved deres bedrift havner i vindmøller, og 2 prosent av årsproduksjonen kan gå inn i det lokale vindkraftanlegget i Birkenes. Østby pekte også på ringvirkningene. – En utbygging av strømnettet vil være viktig for oss, fordi vi i dag har begrensninger for å kunne gjøre utvidelser i fremtida. Vi er hjørnesteinsbedriften i bygda – og vi lever av vind, fortalte han.

Daglig leder ved Aanesland fabrikker, Gunnar Adolf Aanesland, fortalte at de vil lage vindmølletårn av tre. Dette er nå sertifisert i Tyskland, fordi RWE er tysk. – Det er en vanvittig mulighet å kunne verdens første tårn i fullskala. Aanesland sa at han hadde brukt mellom 1.000 og 2.000 timer av egen tid for å forberede bedriftens deltakelse i den lokale vindkraftutbygginga.

Ny daglig leder ved Repstad Anlegg, Beint Olav Holen, tallfesta at deres eventuelle deltakelse i vindkraftutbygginga i Birkenes kan bety 100 – 150.000 timeverk. Ifølge Holen skal Repstad Anlegg jobbe med vindkraftutbygging i Lillesand. Holen kunne fortelle lokalpolitikerne at de er klar til å bygge trebru over Tovdalselva sør for Tjærestrøm. Dette bekrefta RWE sin representant i Birkenes, Kjell Rune Nakkestad.

Grunneier Per Erik Stoveland fortalte om all den vanvittige tida han har brukt på den «lange reisa» fra 2011, og om samarbeid mellom grunneiere fram til i dag. – En familie vil nå kunne leve av gården igjen, sa han.

Olav Ditlef Tveit fra Engesland fortalte om forventninger og ny optimisme i Vegusdal. – De 3-4-5 arbeidsplassene vi kan få er viktige. Omsetninga på butikken vår er nå ikke større enn i etterkrigstida, vi kryper videre fra måned til måned.

Flere av lokalpolitikerne kom med kommentarer og spørsmål.

Kommunestyrerepresentant Bjørn Tore Hovland (Sp) sa at han hadde merka seg en ny «drive» i Næringsforum, og allerede et tettere samarbeid mellom bedriftene.

Ordfører Gyro Heia (Sp) ønska å få vite om de lokale bedriftene vil kunne vinne anbuda knytta til vindkraftutbygginga, eller om de multinasjonale selskapene vil «gå av» med totalløsninger?

Møteleder og styreleder i Vindmuligheter, Trygve Raen, opplyste at grunna nærhet til RWE vil «anbudspapirene bli laget på en sånn måte at de lokale bedriftene kan vinne, selv om RWE ikke kan garantere dette».

Kommunestyrerepresentant Torbjørn Bjorvatn (KrF) var tydelig overfor de næringsdrivende når det gjaldt hvem som bestemmer om det blir neon utsettelse av idriftsettelse av de planlagte vindkraftverka. – Avgjørelsen ligger på det nasjonale plan. Stortinget presser statsråden. Bjorvatn presiserte at kommunen kun er høringsinstans. – Og vi kan ikke forvente at ulike kommunestyrer gjennom åra er heilt samstemte, sa han.

I dialogmøtet sa Trygve Raen at «det blir ingen utbygging uten utsettelse».

Varaordfører Anders Christiansen (Ap) ble takka spesielt av Trygve Raen. – Du har vært med oss hele tida, vi takker deg for det».

Sjøl sa Christiansen mot slutten av dialogmøtet: – Jeg har ikke vært så skuffa på lenge, som etter formannskapets møte sist uke. Den tegninga jeg så der, likte jeg ikke.