Funn av nazi-uniformer på Fidjetun

FIDJETUN. Nazi-uniformene ble funnet i et gammelt bikubehus på Fidjetun i Vegusdal.

Svarene på hvorfor noen av Wehrmacht sine nazi-uniformer ble funnet i en bikube på Fidjetun i 2018, er ikke enkle å finne 75 år etter krigens slutt. Det man vet er at det i gamle Vegusdal kommune var en del norske nazister – og i større grad enn i gamle Birkenes kommune og gamle Herefoss.

I det siste årsskriftet til Birkenes Historielag, som kom ut før jul, og blant annet omhandler 80 års markeringen siden den tyske okkupasjonen av Birkenes og Norge i 1940 – står det svært lite eller ingenting om nazister fra Vegusdal.

Birkenesavisa har gjort undersøkelser både om uniformenes tilhørighet, og knyttet til tidligere grunneier Gustav Sundstøl som drev landhandel på Fidjetun fra 1929 til 1965. Det var her uniformene og et bilde av Hitler ble funnet. Huset og landhandelen ble bygget i 1927.

Ifølge Nasjonal Samlings medlemslister meldte «handels/kjøpmann» Gustav Sundstøl seg inn i NS i november 1940.

I avisa Sørlandet datert 30.05.1945 står det at «fylkesøkonomileder og handelsmann på Fidjetun landhandel, Gustav Sundstøl, satt sammen med fem andre quislinger i arrest – i Tordenskiold gate.»

Det er like bak den gamle butikken, i et bikubehus, at uniformene ble funnet for tre år siden. I tillegg er det funnet et bilde av Adolf Hitler inne i en av veggene på landhandelen. Sundstøl var trolig ikke høyt oppe i nazi-systemet i distriktet – men mer en angiver, og utvilsomt en tilhenger av nazismen.

I avisa Sørlandet samme dag i mai `45, står det blant annet at «Sundstøl skulle følge med på flyslipp på heiene og andre ting som hendte i bygdene.»

HITLER-BILDE. Under restaureringen på Fidjetun fant Tore Hvaal blant annet et gammelt bilde av Adolf Hitler.

Det var en av de nåværende eierne og driverne av Fidjetun Pensjonat, Landhandel & Kafe, Tore Hvaal, som fant uniformene og bildet av naziregimets leder under renovasjon på eiendommen.

Det er en kjensgjerning at noen norske nazister bar uniform under krigen, mens enkelte ikke gjorde det. Hvilke uniformer var dette, og hvilken grad hadde de i tillegg til forsvarsgren? Hvem bar den type uniformer og hvor kunne de komme fra?

Vi har også funnet ut hva som kan mangle på de ulike uniformene.

Funnene på Fidjetun er av ulik karakter og kvalitet, og noen er sterkt preget av tidens tann.

WEHRMACHT-UNIFORM. Denne uniformen har Obermaat grad med krans rundt klaffen, Marinemerket på klaffen – samt Wehrmacht-merke på brystet.

Birkenesavisa har vært i kontakt med ulike personer i Militær Historisk Forening, og har fått konkrete svar – både på hvor uniformene kan stamme ifra og hvilken grad de har.

Clemens Hoff i Militær Historisk Forening forteller at den ene uniformen er fra Marine artillerieabtelung, og stammer fra kystfort 502. Da nærmer vi oss ett sted – og det kan være Randøya, som ligger 13 kilometer sørøst for Kristiansand. Men dette kystfortet ble lagt ned i 1944. Dermed kan uniformene stamme fra andre fort mellom Kristiansand og Lista.

Graden på den ene uniformen er Obermaat – med en tresse/krans rundt skulderklaffen. Obermaat var en underoffiser i Wehrmacht. Det rød-hvite båndet med svart, midt på den slitte feltuniformen, er et medaljebånd for Jernkorset av andre klasse.

Uniformen med en vinkel på armen, er en Matrosengefreiter fra Kriegsmarine kystartillerie.

Finn Danielsen og Jon Kristian Johnsen i Militær Historisk Forening legger til en interessant opplysning.

– Kystartilleriet var en egen våpengren, og disse er basert på de samme som Wehrmacht sine. Så egentlig er sannelig disse uniformene mer sjeldne.

Dette med tanke på at den ene uniformen bærer to ulike våpengrener, altså både marine og kystartilleriet.

Den ene arbeidsuniformen er lovet bort til Birkenes Bygdemuseum, mens resten nå er solgt til en entusiastisk samler.

Kjøperen av uniformene, Haymer Valenzuela, kan fortelle mer om de ulike uniformene. Han skriver blant annet i en e-post at ovenstående opplysninger stemmer, men kan legge til om noen mangler.

– Wermacht offisersuniformen er helt ribba. Mangler kragespeil, brystørn og skulderklaffer. Det er derfor ikke mulig å fastslå våpengren helt konkret, som kan leses av «piping» – farge bånd på klaffer og kragespeil. For eksempel – Rødt er artilleri, rosa panzer, svart pioneer, hvit infanteri.

FELTUNIFORM. Her ser man på midten av uniformen et bånd i rødt, hvitt og svart i knappslaget. Dette er et medaljebånd for jernkorset av andre klasse – og ble båret slik på feltuniformene.

– En av de andre uniformene er en ribba, sliten Kystartilleri battle jakke. Det rød/sorte båndet i knapphullet indikerer at bruker hadde mottatt jernkorset av 2. klasse. Og menig Wehrmacht arbeidsjakke, mangler brystørn og skulderklaffer, opplyser Valenzuela.

En av uniformene beskriver Valenzuela som en «sjarmerende» russisk jakke, antagelig tysk brukt.

– Knappene var tyske så langt jeg kan se, skriver han.

Hvordan har disse uniformene, som stammer fra kysten, havnet flere mil inn i landet – på Fidjetun i Vegusdal?

Tyske soldater på flukt, desertører eller andre årsaker. Eller var det rett og slett innehaver Gustav Sundstøl som brukte uniformene?

 

(Foto: Tore Hvaal / privat)