Enstemmig nytt vedtak i vindkraftsaken – flere folkevalgte måtte svelge kameler 

Det ble svelga mange kameler på veien til et enstemmig vedtak, da Birkenes kommunestyre hadde ekstraordinært møte torsdag kveld. Saken handla om kommunen fortsatt skulle støtte RWE i ønsket om utsatt frist for driftstart av de planlagte Oddeheia og Bjelkeberg vindkraftverk.

Siden et flertall av lokalpolitikerne kom RWE imøte i september 2020, med et vedtak om å akseptere 1 års utsettelse, har det kommet nye momenter inn i saken. Da hadde RWE allerede fått avslag fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om utsatt frist for driftsstart.

11. januar i år sendte ordfører Gyro Heia (Sp) et brev til statsråd Tina Bru (H) i Olje- og energidepartementet (se hele brevet nederst i denne artikkelen). Det har også vært et nettmøte med statsråden. Og hun kom nylig med tilbakemelding til Birkenes kommune – at hun så det «hensiktsmessig å avvente behandlingen av klagesaken om utsatt frist for idriftsettelse av Oddeheia og Bjelkeberget vindkraftverk, til revidert nasjonalbudsjett for 2021 er lagt frem for Stortinget.»

Statsrådens vurdering var begrunna i to stortingsvedtak – om blant anna en «hensiktsmessig innretning på og tidsplan for hvordan skattebyrden på vindkraftprodusentene kan økes» og «hvordan lokal kompensasjon og forutsigbare rammebetingelser for vindkraft kan sikres».

Det enstemmig vedtatte nye forslaget fra Fellesforslaget fra Felleslista MDG/SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble lagt fram av Anders Snøløs Topland (Sp):

«Birkenes kommune trekker følgende del av vedtak i sak 079/20 den 3. september 2020 «Birkenes kommune gir sin anbefaling til utsatt frist for idriftsetting med ett år», og kommer i stedet med følgende uttalelse:

Birkenes kommune finner i utgangspunktet behandling av vindkraftsakene knyttet til konsesjonssøknad Oddeheia – Bjelkeberg krevende. Det er sterke interesser knyttet både til ja og nei-side som skaper splid og virker negativt inn på lokalsamfunnet. Når Stortinget nå arbeider med endrede rammebetingelser for vindkraft på land, så blir det ekstra krevende for kommunen å forholde seg til gjeldende konsesjonssøknad og spørsmålet rundt en utsatt frist for denne, når forutsetningene rundt lokal kompensasjon og forutsigbare rammebetingelser for vindkraft fortsatt er uavklart frem til revidert statsbudsjett 2021.

Birkenes kommune er på generelt grunnlag positive til de foreslåtte endringer for vindkraft på land. Dette gjelder vedtaket i Stortinget om at Plan- og bygningsloven skal legges til grunn ved behandlingen av fremtidige konsesjoner for vindkraftverk.

De økonomiske endringene som skal behandles i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett våren 2021, forventes å forbedre kommunens inntektspotensiale knyttet til vindkraft.

Birkenes kommune har særlig forventninger til en fremtidig ordning med naturskatt som tilfaller vertskommunen, også innbefattet gjeldende konsesjon gitt til Oddeheia og Bjelkeberget vindkraftverk.

Først når det reviderte statsbudsjettet er vedtatt i Stortinget, vil Birkenes kommunestyre ta stilling til hvorvidt kommunen ønsker å gi sin anbefaling til utsatt frist på idriftsettelse av Oddeheia og Bjelkeberg vindkraftverk.»

På utsiden av kulturscenen Black Box, hvor det ekstraordinære kommunestyremøtet fant sted, var det samlet ei ganske så stor gruppe med vindkraftmotstandere da de folkevalgte ankom lokalet.

Det ble ikke noen heftig debatt før det nye forslaget ble enstemmig vedtatt. Men flere av de folkevalgte hadde behov for å kommentere sin støtte til vedtaket fra talerstolen.

En av de var Silje Bjørnarå Drangsholt (Sp).

– For de av dere som ikke har fått det med seg, så kan jeg bekrefte at jeg er en ihuget vindkraftmotstander. Og som en vindkraftmotstander så smerter dette vedtaket jeg skal stille meg bak i dag, så ærlig skal jeg være. Jeg hadde håpt på en endelig avgjørelse her i dag. Og jeg hadde håpet at vi nå i mine øyne kunne gå ei lysere tid i møte. Men slik saken ligger nå, så har jeg slått meg til ro med at dette får smerte en stund til, det er klokt om vi nå kan samle alle troppen, så godt det lar seg gjøre å gå et lite stykke i sammen på veien. Det tror jeg kan være en styrke også for Gyro når hun nå skal jobbe inn mot Finansdepartementet. Og jeg er i hvert fall glad for at vi nå har et flertall i Birkenes kommunestyret som ønsker å ivareta kommunens interesse, i hvert fall økonomisk.

Ragnhild Aasen (H) var ikke begeistra for det nye forslaget.

– Dette hadde jeg håpet at vi var ferdige med. Jeg ser på dette som en utsettelse på det vedtaket som ble gjort tidligere. Vi skal ha respekt for all innsatsen næringslivet har gjort. Det samme gjelder administrasjonen. Jeg kommer imidlertid til å støtte posisjonens forslag.

Odd Gunnar Tveit (FrP) uttrykte seg sånn: – Utsettelse av utsettelsesforslaget blir vanskeligere i neste runde. Jeg hadde ønska ei avslutning i dag.

Torbjørn Bjorvatn (KrF) uttrykte at hans parti står fast på sitt primære standpunkt om å gå imot utbygging av Oddeheia og Bjelkeberg vindkraftverk.

– KrF mener likevel at å gi en vertskommune vetorett seint i en utbyggingsprosess hvor nasjonale myndigheter har det formelle forvaltningsansvaret, er dårlig forvaltningspraksis. Det undergraver forutsigbarheten for næringslivet. Det svekker tilliten til det norske forvaltningsregimet for vindkraft. Og det svekker tilliten til Norge som vertsland for store industriinvesteringer.

Bjorvatn ønska videre at statsråd Tina Bru før ei ny behandling av saken i kommunestyret avklarer hvorvidt hun vil legge avgjørende vekt på et NEI fra Birkenes kommune.

Vibeke Tobiassen (Ap) hadde håpet at saken hadde landa i sist møte.

– Hva man blir enige om, er ikke alltid det man ønsker. Så jeg støtter likevel posisjonsforslaget.

Arild Windsland (H) var flere runder oppe på talerstolen, og sa at han i alle år hadde savna et bedre regime, hva man har å forholde seg til av lover.

– Kommunen skal forholde seg til staten. Kommuneøkonomien kan ikke baseres på inntekter fra utbygger.

I møtet uttrykte Windsland seg positivt om ordførerens innsats. Men han var opptatt av om det som lokalpolitikerne bestemmer seg for, ville ha noen betydning.

Til dette kommenterte ordfører Gyro Heia (Sp) hva statsråd Bru hadde utrykt – det som Birkenes kommunestyre vedtar blir tillagt vekt. Så vil det være en helhetsvurdering.

Varaordfører Anders Christiansen (Ap) opplevde det enestående å få et enstemmig vedtak i saken.

– Takk til alle dere kommunestyremedlemmer som svelger kameler.

Helt klart var ordfører Gyro Heia kjempeglad for at de folkevalgte klarte å samle seg med et enstemmig vedtak.

– Jeg vil gi ros til ytterkantene, de som velger å svelge kameler. Jeg har enormt respekt for hver og enkelt av dere. Og jeg skal gjøre alt jeg kan framover i saken, og bruke all min kraft.

 

________________

Brev fra ordfører Gyro Heia (Sp) til olje- og energiminister Tina Bru (H) – 11. januar 2021

Departementet har til behandling en søknad fra RWE (RWE Wind Norway) om utsettelse av fristen for å sette vindparken i drift. I henhold til den någjeldende konsesjonen er fristen ved utløpet av inneværende år. Som ordfører i Birkenes kommune, vertskommunen for det påtenkte vindkraftverket, har vi behov for å gi uttrykk for noen synspunkter som bør hensyntas i departementets behandling av utsettelsessøknaden.

Kommunen legger i så måte til grunn at departementet forholder seg til de rammevilkår som gjelder spørsmålet om å gi utsettelse. Vi er kjent med de rammebetingelser som gjelder i denne forbindelsen. Vi viser til det som er uttrykt i Stortingets anmodningsvedtak 19. juni 2020 om ikke å gi fristutsettelser samt uttalelsen i budsjettinnstillingen (Innst. 9 S-2020-2021) side 36. Vi vil imidlertid ikke fortolke uttalelsene fra flertallet og mindretallet i energi- og miljøkomiteen. Vi vil heller ikke ta stilling til hvilken betydning en budsjettmerknad måtte ha for departementets handlefrihet på området.

Derimot finner vi grunn til å gjengi hva kommunen har gjort og ment om vindkraftetableringen.

I kommunestyremøte 4. september 2020 ga kommunen sin høringsuttalelse til vindkraftverkets MTA-plan. I denne sammenheng ble det votert over om kommunen skulle støtte en eventuell utsettelse av idriftsettelsesfristen. Kommunestyrets flertall (12 stemmer) vedtok å støtte ønsket om ett års utsettelse. Ni kommunestyrerepresentanter stemte mot.

I etterkant av dette vedtaket har det skjedd interessante endringer i det rettslige og politiske rammeverk knyttet til vindkraft på land. Jeg sikter da særlig til vedtaket i Stortinget om at plan- og bygningsloven skal legges til grunn ved behandlingen av fremtidige konsesjoner for vindkraftverk. Det vises til Innst. 101 S (2020-2021) som ble behandlet i Stortinget 1. desember f.å. I kommunen opplever vi dette som en viktig endring. Vedtaket innebærer en trygghet for at kommunen ikke vil bli overprøvd eller få en statlig plan som tilsidesetter lokaldemokratiet.

Utover dette forventer vi at det kommer endringer som ytterligere styrker kommunenes rolle i forbindelse med behandlingen av konsesjonssaker om vindkraft på land. Disse endringene forventes behandlet i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett våren 2021. Endringene forventes å forbedre kommunenes inntektspotensiale knyttet til vindkraft. Vi har særlig forventninger til en fremtidig ordning med naturskatt som tilfaller kommunene.

Disse vedtatte og forventede endringene i rammebetingelser er bakgrunnen for det synspunkt som ønskes meddelt departementet og statsråden:

Dersom RWE får en utsettelse med hensyn til fristen for idriftsettelse, forventer kommunen at OED hensyntar interessene til vertskommunen og sikrer våre interesser i fremtidige mulige ekstrainntekter som må komme av endringer i inntektssystemet, f.eks. naturskatteordningen. Om nødvendig må slik sikring av kommunens interesser skje i en overgangsperiode.

Departementet må være berettiget til å stille vilkår i denne retning når man imøtekommer en søknad om utsettelse. Vi er parat til å presisere og utdype hvilke vilkår i favør kommunen som bør stilles i et slikt tilfelle.

Dersom departementet på den annen side ikke forlenger fristen for idriftsettelse, vil RWE vanskelig være i stand til å oppfylle den någjeldende fristen. Hvis man ikke velger å skrinlegge planene, kan man søke ny konsesjon, og denne konsesjonssaken må behandles etter de nye regler om saksbehandling og under de nye rammer om inntekts- og skattefordeling. I så fall vil kommunens interesser være ivaretatt på en tilfredsstillende måte.

Som ordfører er jeg således kun opptatt av å sikre kommunens interesser. Vi må derfor ikke komme i en situasjon hvor OED gir fristforlengelse, men uten å hensynta kommunens interesser i det nye regelverket som vil gjelde fremover.

Kommunen og undertegnede står naturligvis til tjeneste med ytterligere informasjon eller utdypning av synspunktene i dette brev.

 

Med hilsen

Gyro Heia

Ordfører