Ferdig med tursti

SKILTING: Olav B. Tveite, Leif Gunnar Hallberg og Ole Tobias Haugland ute med skilt til stien.

Ny tursti etablert langs Tovdalselva.

I fjor høst og nå i vår har en gjeng pensjonister jobbet mange timer for å få ferdig en ny tursti på østsida av Tovdalselva fra Teinefossen bro til Eriksbu og Slågedalsbroa. Ergo går det nå an å gå fra Teinefossen og opp til Slettane bro på vestsida av elva, og gå ned igjen på østsida. Totalt er rundturen på cirka fem kilometer. Når Slågedalsbroa blir ferdig reparert, vil man kunne gå en litt kortere rundtur på cirka 3,3 kilometer.

Pensjonistgjengen har gjort en kjempeinnsats med ryddinga, forteller kulturleder Wenche Flaa Eieland i Birkenes kommune. De har laget trapper og små bruer. Det som før var helt utilgjengelig for folk flest, er nå åpnet og blitt en idyllisk sti langs den flotte elva, påpeker hun.

Det var egentlig tenkt en offisiell åpning i slutten av april, men på grunn av koronakrisa må selve åpninga avlyses. Rett etter påske ble de siste skiltene satt ned, så nå anbefaler Eieland folk å prøve denne fine turen langs elva. Forbi Årdalen går stien på riksvei 40 i omkring 250 meter. Stien går ned til elva like ved krysset til Håbesland, og ned like nord for Årdalen.

Denne pensjonistgjengen har siden 2014 ryddet og anlagt tursti på begge sider av elva fra Teinefossen bru og opp til Slettane bru. Primus motorer for ryddinga har vært Olav B. Tveite og Erik Aamlid, og de har hatt med seg 12 energiske pensjonister.

Olav B. Tveite er en mann som har struktur på det meste, og han har ført opp hvor mange timer de har jobbet med elveprosjektet fra 2014 – 2020. 1.300 timer er gått med, og de har jobbet med stien 98 ganger. De har stort sett vært fire eller fem stykker som har jobbet om ganga. Imponerende dugnadsarbeid til gode for allmennheten, påpeker kulturlederen.

Hele rundløypa er merka med grønne nye turskilt som nå brukes over hele landet. Prosjektet hadde ikke kunnet gjennomføres uten positive grunneiere så Eieland takker dem. Prosjektet har vært i samarbeid med Birkenes kommune, og det er kulturkontoret som har ordnet skilt og materialer og fulgt opp arbeidet.

DUGNAD: Erik Aamlid, Torstein Arne Svendsen, Olav B. Tveite, Harald Bratland og Ole Fritjof Frigstad jobber med å etablere en sti langs elva. FOTO: WENCHE FLAA EIELAND / BIRKENES KOMMUNE