Ny oppsving for kajakkslalåm?

Kajakk i strykKAJAKKSLALÅM: Går det som Richard Rasmussen og kompisene vil, kan du snart stå på Teinefossbrua og betrakte elvepadlerne i fin flyt ned strykene. Er det gode forhold, setter de utfor Teinefossen også.(FOTO: WIKIMEDIA/Iain Rbinson)

Kajakk i stryk

KAJAKKSLALÅM: Går det som Richard Rasmussen og kompisene vil, kan du snart stå på Teinefossbrua og se elvepadlerne svinge seg i fin flyt ned strykene ovenfor fossen. Er det gode forhold, setter de utfor Teinefossen også.(ILLUSTRASJONSFOTO: WIKIMEDIA/Iain Rbinson)


SPORT. På 1980-tallet var elvepadling en populær sport i Tovdalselva. Nå er det bevegelse i miljøet igjen; en kameratgjeng ønsker å legge til rette for kajakkslalåm i Smørfoss, rett ovenfor Teinefossen.

Richard Rasmussen på Birkeland har søkt Birkenes kommune om tillatelse til å spenne opp seks tau over Tovdalselva i Smørfoss. Tauene skal brukes til å henge opp slalåmporter for elvekajakk. Kajakkslalåm var populært på 1980-tallet, også i Birkenes.

Fiskeforbud allerede

Det er fiskeforbud i både Teinefossen og strykene i Smørfoss. Dermed vil ikke tau over elva og hengende porter skape problemer i forhold til laksefiskere i elva.
Rasmussen og 5-6 andre ihuga elvepadlere ønsker tillatelse til å ha tauene utplassert i sommersesongen i årene 2012-2015.
– Tauene vil bli tatt ned hver høst, skriver Rasmussen, som også har innhentet tillatelse fra grunneieren på vestsiden av elva. Nå mangler bare tillatelsen fra Birkenes kommune på østsida.
Padlekameratene er ikke organisert i noen klubb, selv om Rasmussen er medlem av Nidelv Padleklubb.
– Vi gjør dette på eget initiativ, bekrefter han.
– Vi tenker å bruke Smørfoss til trening. Kanskje andre kan synes det ser gøy ut og blir med, og miljøet kan bli litt større.

Sklir over midtfjellet

Flyfoto Teinefossen

KAJAKKSLALÅM 2: Ved hjelp av tau og hengende porter kan det legges opp til flere løyper i ett og samme stryk, som her på kartet i Smørfoss ovenfor Teinefossen. I konkurranse gjelder det å komme seg fra start til mål raskest mulig.

Er det passelig vannføring, det vil si mellom 20 og 40 kubikkmeter per sekund, skal både Smørfoss og Teinefossen være greie å padle.
– I Teinefossen sklir vi over fjellet på midten. Nå når jeg har gjort det en del ganger, er det bare gøy og ikke så skummelt lenger, forteller Rasmussen.
Om tillatelsene går i orden, kan det etter hvert kanskje bli aktuelt å arrangere konkurranser i Smørfoss.
– Vi har tenkt litt på det, og bekjente i Nidelva mener at vannføringen er mer stabil her i elva, sier Rasmussen.
Da Rasmussen var i kontakt med Birkenes kommune, fikk han muntlig beskjed om at det ville være greit å sette opp tauene, men at det måtte sendes en skriftlig henvendelse.
Brevet er datert 30. mai, og Rasmussen håper på rask behandling av søknaden.