Avklarer kostnader med bro

RWE: Innleid konsulent for RWE, Kjell Rune Nakkestad.

Fortsatt uavklart om Tjærestrøm-alternativet. Vindkraftverket er foreløpig ikke ramma av korona.

– Vi har hatt en oppgang av Tjærestrøm-alternativet med aktuelle leverandører, og vi har mottatt tilbud som er spennende og som har gode løsninger. Disse verifiseres nå, sier innleid konsulent for RWE, Kjell Rune Nakkestad, til Birkenesavisa.

I et møte mellom RWE og Birkenes kommune 13. februar ble ulike adkomstalternativer for vindkraftverket på Bjelkeberg og Oddeheia diskutert. RWE har sagt seg villige til å leie en midlertidig bro på Senumstad, som en del av løsninga for å få bygget ny bro på stedet.

RWE anslår kostnadene for ny vedvarende bro på Senumstad for å «være så høye at det ikke er løsbart». De presiserer samtidig at dette avhenger av kostnader på øvrige deler av prosjektet.

Parallelt med at veieier Agder fylkeskommune i samarbeid med Birkenes kommune og RWE arbeider videre med Senumstadbroa, så jobber RWE med et privat alternativ over elva ved Tjærestrøm. Det er per nå ikke avklart om dette alternativet blir for dyrt, eller om det lar seg gjennomføre.

Avklarer kostnader

– Begge disse alternativene er nå inne i en fase hvor man kvalitetssikrer kostnadsberegningene. Den ene jobben gjøres av fylkeskommunen, og den andre er en privat jobb, sier Nakkestad.

25. februar vedtok fylkestinget et prinsipp for finansiering av ny bro ved Senumstad. Fylkeskommunen vil ta 50 prosent av kostnadene, mens det resterende legges på Birkenes kommune, og RWE. Kommunestyret har foreløpig ikke gitt sin tilslutning til løsninga.

– Den midlertidige broa som planlegges er ikke bare for RWEs del, men nødvendig for å kunne bygge en bro der den eksisterende i dag står. Prosjektet kan sammenlignes med Varoddbroa i Kristiansand, hvor en ny bygges parallelt med eksisterende, sier Nakkestad.

Ikke prega av korona

Samtidig som det arbeides med broalternativene har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fått vindkraftverkets detaljplan (MTA-plan) til behandling. Selv om kommunestyrets dispensasjonsvedtak er påklaget, så er saksbehandlingen påbegynt hos NVE.

– Det NVE gjør i denne fasen er å kvalitetssikre og verifisere at alt er som det skal være i MTA-planen. Når denne jobben er gjort sendes planen på høring, men vi har ikke fått noen signaler om når det kan skje. Vi har derimot fått beskjed om at saken prioriteres, sier Nakkestad.

Etter utbruddet av koronavirus i Europa får RWE mange spørsmål om hvordan dette påvirker planene om vindkraftverk i Birkenes. Nakkestad forholder seg til at selskapet skal levere innenfor de tidsfrister som er gitt.

– Vi vet jo ikke hvordan dette utvikler seg, og vi vet ikke om det blir forsinkelser. Sånn som verden er nå er det få som vet hvordan korona slår ut. Vi arbeider steinhardt for å holde tidsplanen, og satser på å levere som vi skal, sier han.