Klager på vedtaket

VINDKRAFT: Eivind Mauland. FOTO: Geir Willy Haugen / Vennesla Tidende

Motvind klager på kommunens dispensasjon for vindkraftverk i Birkenes.

Tiltaket vil representere en vesentlig tilsidesettelse både av hensynet bak naturformålet, friluftsformålet og hensynet bak avstandskravet til vann- og vassdrag, skriver Motvinds saksbehandler Eivind Mauland i en klage til Birkenes kommune.

Motvind Norge og Motvind Birkenes klager på kommunens vedtak om å gi dispensasjon fra kommuneplanen å bygge vindkraftverk på Bjelkeberg og Oddeheia. I klagen, som er på 15 sider, påpeker organisasjonene at kommuneplanens formål bli vesentlig tilsidesatt.

– Plan- og bygningsloven åpner da ikke for dispensasjon til tiltaket. Kommunestyrets vedtak i saken bes opphevet. Vi mener saken er tilstrekkelig opplyst til å avslå dispensasjonssøknaden, skriver Mauland.

Klagen er også signert leder Eivind Salen og generalsekretær Rune Haaland i Motvind Norge.

Tre hovedgrunner

Motvind-organisasjonene peker på tre forhold i klagen datert 9. mars:

  • Søknad fremlagt av RWE datert 6. januar 2020 omfatter ikke de dispensasjoner tiltaket krever.
  • Vedtaket mangler lovhjemmel, og kommunen har ikke vurdert om vilkårene for dispensasjon er til stede i den konkrete saken.
  • Tiltakets fysiske utforming og omfang er endret siden tiltaket ble konsesjonsbehandlet etter energiloven med vilkår. Tiltaket er søkt konsesjonsendret og konsesjonsvilkår ikke avklart. Tiltaket er derfor ikke endelig godkjent etter energiloven.

Som klagesaker generelt må nå kommunen ta stilling til klagen. Dersom kommunen står på sitt, og gir dispensasjon, så sendes saken til Fylkesmannen i Agder.