Flere og flere hjertestartere

HJERTESTARTER PÅ SVALAND: Her I bua til Kristian Svaland har velforeningen plassert en hjertestarter. – Jo lengre fra sykehus, jo viktigere med hjertestarter, sier Elisabeth Flagtvedt.

Det lokale velet kjøpte hjertestarter for flere år siden. En god investering, mener Elisabeth Flagtvedt.

– I jobben min ser jeg viktighet av å ha hjertestarter i nærheten. Jeg var derfor en pådriver for å skaffe hjertestarter til bygda. Vi har Svalandsgubben med veldig mye aktivitet. Men det er ikke bare da. Det er ofte mange som trener her, og mange turister som passerer, sier Elisabeth Flagtvedt.

Visste du at det på Svaland er plassert en hjertestarter i bua til Kristian Svaland? Den gikk velforeninga på Svaland til innkjøp av i 2015.

– Det at det er mye aktivitet her, og langt til nærmeste hjelp tilsa at vi burde ha hjertestarter her oppe. Det er viktigere jo lenger vekk fra sykehuset man er. Her oppe må vi klare oss mens vi venter på hjelp fra ambulansen, sier Flagtvedt til Birkenesavisa.

Registrerer på nett

De aller fleste hjertestartere er registrert på nett, enten på 113.no eller på Norskhjertestarterregister.no. Men er ulykken først ute, har man ikke tid til å lete dette opp. Det kan derfor være greit å være litt orientert om hvor de befinner seg.

Alle hjertestartere som er registrert på 113.no får AMK-sentralen umiddelbart opp, slik at de kan fortelle deg hvor den nærmeste er. Det er imidlertid ikke alle som registrerer hjertestarterne. Rådet er klart på at man bør registrere disse på 113.no.

Flagtvedt bor på Svaland, og er nærmeste nabo til Kristian Svaland. Hun jobber i ambulansetjenesten, en jobb hun har hatt i snart 20 år. Mens hun tidligere jobbet ute i ambulansebilen, har hun nå fått mer ansvar for kurs og faglig oppfølging av ambulansepersonell og lærlinger.

MER TILGJENGELIG: Birkenes Sparebank har flyttet sin hjertestarter ut I minibankområdet, slik at den nå er tilgjengelig hele døgnet, forteller Kjetil Aamlid I Birkenes Sparebank.

Tida er viktig

– Kunnskap ut i samfunnet er viktig. Vi opplever heldigvis økt søkelys på livredning. Jeg har vært mye ute på oppdrag i ambulansen, og suksesshistoriene våre er der hvor andre har påbegynt hjerte- og lungeredning. Mange er redd for å gjøre feil, og det er forståelig. Men at man ikke gjør noe er den største, og farligste feilen, man kan gjøre. Da går det garantert galt, sier Flagtvedt.

I 2018 var det registrert 3.400 personer som fikk hjertestans, utenfor sykehusets vegger. Det er utrolig viktig å sette i gang tidlig hjerte- og lungeredning, påpeker Flagtvedt. Hjernen trenger oksygen fort. Hvert minutt er kritisk, og tidlig oppstart øker sjansene for overlevelse betydelig. Dette kan redde så mye som 40 prosent av pasientene.

Hva gjør man?

Det første man skal gjøre ved hjertestans er å varsle 113, slik at de kan sende folk. Deretter er det fullt fokus på hjerte og lungeredning. AMK-sentralen vil gi deg god veiledning underveis. Er det flere til stede, sendes disse etter nærmeste hjertestarter. Flere hjertestartere, slik som denne på Svaland, instruerer underveis om arbeidsoppgavene. Om du aldri har brukt den før, trenger ikke bety noe.

– Hjertestarterne blir sikrere og bedre. Denne er idiotsikker, om man kan bruke et slikt uttrykk, sier Flagtvedt til Birkenesavisa, og legger til:

– Det er ikke noe krav om kurs i bruk av hjertestarteren, men det er å anbefale. Jo mer vi vet om det, jo tryggere blir vi på bruken.

Hvor er de plassert?

På Birkeland er det registrert hjertestartere på følgende steder: Coop Extra, Birkenes Sparebank, Asbjørn Mollestad & Sønner på Tollnes, på idrettshuset, på Svaland, ved sørvistorvet på kommunehuset, på sykehjemmet, hos Foss fabrikker, på Folkehøgskolen Sørlandet og to hos Scanflex.

På Herefoss er det hjertestarter ved Snarkjøp Herefoss, og på Engesland henger det en i grendehuset.