Stiller familielag i NM

STAFETTFAMILIEN: Familielaget fra Svaland avbildet foran Holmenkollbakken, på stedet der pappa Kristian Jon (bak) gikk junior-NM på 15-kilometer i 1969. Foran fra venstre gliser Jon Kristian, Håkon, Lars og Øyvind.

Etter 42 års fravær stiller Birkenes IL igjen med stafettlag i ski-NM. Det er til gjengjeld et reint familielag fra Svaland.

– Det var nok meg, svarer Håkon Svaland når vi spør hvem som kom på ideen om å stille med et rent brødrelag på NM-stafetten i langrenn.

– Jeg hører hvor engasjert pappa forteller om NM-stafetten i 1975, så det er jo stort, sier Håkon.

Pappa Kristian Jon gikk nemlig ankeretappen på laget fra Birkenes IL som deltok på NM-stafetten i Heddal i Telemark i 1975. Med en juniorløper (Kristian Birkeland) som ble pressa ut i grøfta i første sving på førsteetappen og en febersyk Øystein Væting på andreetappen, hadde ikke ankermannen det beste utgangspunktet.

Det sies at daværende ordfører, Kristen K. Flaa, hadde hørt nyss om stafettdeltakelsen. Da han møtte lagleder Torfinn Løland på Strøget, måtte Torfinn si som sant var, at det ble sisteplass. Da skal ordføreren ha svart: «Du, dette må aldri komme ut!».

Hvilken plassering det blir denne gangen er vanskelig å spå. NM-stafetten består nemlig av to klassiske og én fristiletappe. Og samtlige av Svaland-brødrene har solid bakgrunn fra skiskyting, der det som kjent er fristil som gjelder. Plasseringen er imidlertid ikke så viktig. I år.

– Poenget er å seede oss fram til neste års NM, for da er det to skøyteetapper og en klassisk, og da vil vi ha Tore Leren (meget habil skiskytter fra Tolga, som også skal være en god klassiskløper, journ. anm.) med på laget. Da går vi for topp ti, forteller Håkon, som har tenkt å gå den ene av de to klassisketappene på årets stafett.

Yngstemann Lars skal gå den andre, så skal eldstemann, Jon Kristian, eller «Jonemann», som han kalles, gå den avsluttende fristiletappen. Går det som brødrene håper, blir Jon Kristian pappa i god tid før startskuddet går på Lygna kommende søndag. Samboeren hadde nemlig termin for halvannen uke siden. Kommer den førstefødte på et ubeleilig tidspunkt må nest eldstebror Øyvind steppe inn.

– Da er det ikke utenkelig at det blir sisteplass, sier Håkon tørt.