Gaven som kan redde liv

HJERTESTARTER: Jens Holm, formann i Herefoss skytterlag, mottar hjertestarter av Glenn Pedersen i forsikringsselskapet If. FOTO: IF Forsikring

Innbyggerne på Herefoss får livsviktig hjertestarter.

– Muligheten for å overleve hjertestans øker betydelig ved rask start av førstehjelp, hjerte- og lungeredning, og bruk av en hjertestarter. Det er god, forebyggende tenkning å sørge for å ha hjertestarter tilgjengelig her på Herefoss, sier Glenn Pedersen i If Forsikringssenter Arendal.

Denne uka overrakte Pedersen en hjertestarter til Jens Holm, formann i Herefoss skytterlag. Det er penger fra et trygghetsfond til forsikringsselskapet som nå sikrer Herefoss en hjertestarter. Herefoss idrettslag, Herefoss skytterlag og Herefoss utvikling har sammen søkt om hjertestarter, og mener sikkerheten til alle i bygda blir større med en hjertestarter på plass.

– Det er mange mennesker som bor her – i alle aldre – og mange aktiviteter som foregår på fritiden.  Det er 1-7 skole i bygda, og høyt aktivitetsnivå i ulike idrettsgrener. Med mange aktiviteter for bygdefolket, i alle aldre vil det være en trygghet i hverdagen, å ha tilgjengelig hjertestarter, skriver Cecilie Jordal i Herefoss utvikling i søknaden, og legger til:

– For innbyggerne kan det bli for lang responstid til kommunesenteret på Birkeland, og derfor vil en hjertestarter ha stor betydning for alle i bygda om det skulle inntreffe hjertestans.

Gjennom trygghetsfondet deler If ut 50.000 kroner hver måned til skadeforebyggende eller skadereduserende tiltak i nærmiljøet. Støtten gis til foreninger, organisasjoner, klubber og lignende. Fra fondet ble etablert i 2005 og frem til og med 2015, har det ifølge en pressemelding kommet inn 4.629 søknader om midler. If har delt ut 6,5 millioner kroner, og støttet 571 lokale tiltak.

– Vi får svært mange og svært gode søknader til Trygghetsfondet, og det er sterk konkurranse om midlene hver måned. Vi har sterkt fokus på hjertestartere, da vi ser det kan betyr liv eller død. Hjertestans kan skje hvem som helst, og hvor som helst. Bare i Norge blir over 5.000 mennesker rammet av hjertestans årlig, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, som sitter i juryen i If trygghetsfond.