Klar med julemat

SYLTE: Øystein Svaland får hjelp av barnebarnet Aselia til å knytte syltene.

Tradisjonen med å lage egen julemat er godt bevart på Svalandsheia.

– Nå har vi vært gift i 40 år, og hvert eneste år har vi holdt på med dette, sier Vigdis Svaland.

Birkenesavisa har tatt turen til Svalandsheia, for hos Vigdis og Øystein Svaland står produksjon av julemat på programmet denne dagen. Øystein har allerede gjort ferdig tre store grisesylter, og holder på med den fjerde.

Flesk og kjøtt legges lagvis med krydderblanding (allehånde, nellik, ingefær, salt og pepper) og gelatin. I bunnen ligger svora, og det hele bygges opp i et klede. På forhånd er grisehodet kokt og rensket, for det er ikke alt som kan brukes.

– Nei, det er noen kjertler, som vi må ta vekk, sier Øystein.

LAGVIS: Syltene lages ved at innholdet legges lagvis i et klede.

Svinesylte

Med øvet hånd sorterer han ut det som skal være med og knytter kledet godt igjen. Hele bunten trekke så i kokevannet i gryta i 20 minutter før den får i syltepressa. Når sylta så er godt pressa, skal bunten stå i saltlake i syv dager, og da er den akkurat ferdig til jul.

– Saltlaken må være såpass sterk at ei råskrel middagspotet akkurat flyter, sier han.

Mens Øystein legger siste hånd på sylta, forteller Vigdis om nellikflesket de også lager før jul.

– Vi koker et beinfritt stykke flesk, bretter det sammen, og surrer det med hyssing eller nett, sier hun.

Fleskestykket blir så påført en hel del nellikspiker som stikkes tett i tett, før det saltes og pepres, og til slutt presses.

LEVERPOSTEI: Vigdis Svaland og barnebarnet Jardar lager leverpostei.

Most lever

Leverpostei er også ett av produktene som lages før jul av grisene de slaktet for noen uker siden. Oppskriften finner du i faktaboksen, men på Svaland bruker de griselver framfor okse- eller kalvelever. Lever, kjøtt og spekk males og tilsettes det øvrige før massen fryses.

– Vi tar opp formene av frysen etter behov og steiker dem. Da har vi alltid ny og fersk leverpostei, sier Vigdis til Birkenesavisa.

Denne dagen skal det også tappes øl som har stått natta over, tilsatt kokt einerlåg.

– Vi bruker 20 liter vann til to kilo sukker. Halvannen liter hvit, og en halvliter brunt sukker. Det brune pluss litt honning gjør det hele søtt og godt, akkurat slik som vi liker det, sier Vigdis.