Usikkerhet om spleiselag

ORDFØRER: Gyro Heia (Sp) i formannskapet.

Fylkeskommunen krever at RWE og kommunen tar større del av spleiselaget.

– Utgangspunktet vårt før nyttår var en 60/40-fordeling, som etter nyttår har blitt avvist av administrasjonen i fylkeskommunen. De krever en 50/50-fordeling, sier ordfører Gyro Heia (Sp).

I desember ble det klart at det går mot et spleiselag for å bygge ny bro på Senumstad. RWE er avhengig av en ny bro for å frakte vindkraftkomponenter til det planlagte vindkraftverket på Oddeheia og Bjelkeberg. Fylkeskommunen eier Senumstadbroa og i behandlinga av det fylkeskommunale budsjettet for 2020, gikk politikerne inn for et spleiselag.

Nå er det lagt opp til et ekstraordinært møte i fylkestinget 25. februar hvor blant annet denne saken skal behandles. Utfallet kan avgjøre om broa lar seg bygge innenfor tidsvinduet til RWE.

– Jeg vet ikke om det er realistisk. Det er mange som arbeider med dette, for å finne ut om det er noe vi skal bruke tida på. Jeg har vært tydelig overfor RWE på at det ikke foreligger fullmakt til finansiering fra kommunestyret, sier Heia.

Tidligere er det stipulert at ny bro over Tovdalselva vil koste maksimalt 55 millioner kroner. Ved en 60/40-fordeling innebar det fem millioner kroner fra kommunekassa.

Til Birkenesavisa forteller innleid konsulent for RWE, Kjell Rune Nakkestad, at fylkeskommunen nå har overtatt prosjektet og skal gjøre nødvendige beregninger. Det skal etter planen skje før fylkestinget møtes i februar.