Fra Ukraina til Øvre Engesland

MARKERING: Det vanket blomster fra ordfører og nabo Gyro Heia (Sp) som kom på besøk under tiårsjubileet til frisør Tetyana Haaverstad.

Markerer ti år med frisørsalong på Øvre Engesland.

Tetyana Penyora Haaverstad. Navnet lyder både eksotisk og spennende til Engeslandbeboer å være.

– Jeg kom til Norge for 18 år siden, og flytta umiddelbart til øvre Engesland gård. Den gang hadde jeg ikke jobb, ikke sertifikat for bil og kunne ikke norsk språk, sier Tetyana Haaverstad.

Hun kom da direkte fra Ukraina, og bosatte seg sammen med mannen hun hadde møtt på en restaurant i hjemlandet. Jens Tellef Haaverstad var i Ukraina i forbindelse med hjelpesending, og fikk kjærligheten med på kjøpet. Det ble nemlig kjærlighet mellom de to unge, og de flytta inn på gården øvre Engesland, som hørte til familien Haaverstad.

– Jeg tok ting steg for steg, og begynte å jobbe på Engesland handel ei tid. Jeg tok norskundervisning, og begynte på frisørskole. Fra før hadde jeg en ettårig utdannelse som frisør fra Ukraina, sier hun.

LODDTREKNING: Johanna Sagstuen trekker en lapp i krukka, som alle besøkende hadde skrevet navnet sitt på.

Finner veien selv

Så ble det førerkort og jobb i Kristiansand på en frisørsalong. Der jobber hun ennå, to dager i uka, men for ti år siden starta hun med egen salong på gården.

– Det blir jo langt å pendle til Kristiansand, så da etablerte jeg min egen salong her oppe. Jeg trenger ikke noe skilt for alle finner meg, sier fru Haaverstad til Birkenesavisa.

Hun har kunder fra hele Vegusdal, pluss noen fra Evje, Iveland og Eiken. I frisørsalongen går det mest i klipp og farging. Vipper og bryn får også gjennomgå, og dessuten klipper hun litt skjegg.

– Dessuten er det jo alltid noen som gifter seg, og bruden skal ordnes. Jeg gjør hårforlengelse og mye annet, så det er en variert hverdag. Jeg trives veldig godt på Engesland, og det er mange ressurssterke og fine folk her, sier hun.

Tospråklige barn

På tiårsdagen holdt hun åpent hus med kaffe og mange gode hjemmebakte kaker. Det var en jevn strøm av damer som kom på besøk hele ettermiddagen. Deriblant Gyro Heia (Sp) som er både ordfører, nabo og venninne. Hun kom med blomster og gode ord til denne driftige og foretaksomme dama fra det Øst-Europa.

– Opprinnelig kommer jeg fra sørvest i Ukraina, kun en halvtime unna Ungarn. Det er mye som er likt her i Norge, som at det er kaldt om vinteren, men det er mer snø her. Det trives jeg med, for jeg liker å gå på ski, sier Haaverstad.

– Er dere ofte på besøk til hjemlandet ditt?

– Vi holder kontakten, og besøker mine foreldre i hvert fall en gang for året. De kommer også hit. Barna våre er tospråklige, og behersker begge språkene, sier hun.

JUBILEUM: Damer rundt kaffebordet Elna Nygård (f.v.), Marit Sagstuen, Johanna Sagstuen, Pernille Vea Sagstuen, Brita Kjellevann, og Tetyana Penyora Haaverstad.