Fra Oslo til Heimdal

TUNET: Familien Aanesland / Strømme på gården Ånesland: Isack, Aron, Torunn, Elias og Øystein.

Flytter til gård som ikke har vært bebodd på 38 år.

– Det er veldig annerledes, sier Elias Aanesland Strømme til Birkenesavisa.

Han er eldstemann blant barna, og svarer på spørsmål om hvordan det er å flytte fra Oslo til den lille bygda Heimdal i tidligere Vegusdal kommune. For familien Aanesland/Strømme har flytta fra Lambertseter til Birkenes. Det skjedde for rundt tre måneder siden.

– Det var en stor beslutning å flytte, og vi har ikke angra. Det er jo så fint her med naturen og alt sammen, sier Torunn Aanesland Strømme.

Måneskinnsbonde

Gården var sist bebodd for 38 år siden, men nå er det Torunn som har overtatt odelen til gården Ånesland cirka fire kilometer fra Stovelandsveien.

– Siden bestemor Guro flytta for 38 år siden er det ingen som har bodd her, sier Torunn.

Ingen gård uten dyr, og Ånesland er ikke noe unntak. Familien har skaffa seg fem geiter, 15 ammekyr, en okse, hønsekylling og ei drektig ku i bestilling.

– Jeg er jo en måneskinnsbonde, og må stelle dyrene når jeg kommer hjem fra jobben i ressurssenteret på Birkeland, sier Øystein Aanesland Strømme.

Torunn har fortsatt sin jobb på universitetet i Oslo, der hun er lærer for lærerstudenter og for folk som skal ta lektorutdanning.

Skole og barnehage

Familien som nå har flytta inn teller fem medlemmer. Mor og kone Torunn er oppvokst i Nordåsen på Birkeland, mens far og ektemann Øystein kommer fra Jondal i Hardanger. Barna Elias, Isack og Aron går i henholdsvis sjetteklasse, fjerdeklasse og i Hampehaugen barnehage.

For de eldste barna har flyttinga betydd en liten overgang. Skolebussen henter de om morgen, men de må selv gå ned til busstoppet én kilometer unna. I Oslo gikk de til skolen på under ti minutter, mens på Birkeland tar turen omtrent én time.

– Nei, det går fint det, sier Elias om den saken.

Basar og bursdag

Når Birkenesavisa er på besøk, har allerede vinteren lagt seg over eiendommen.

– Her er vi jo 320 meter over havet, så slikt må en bare vente seg, sier Øystein.

– Hvordan er forbindelsen med omverdenen på internett?

– Vi må ha Telenor, og bare det, ellers nytter det ikke, sier Torunn.

Hun prater rett som det er med kolleger på Skype. Denne ettermiddagen er det derimot barnebursdag som står på planen for mor og Iscak.

– Det er viktig å bli kjent i bygda. Vi var nettopp på basar på gamle Væting bedehus som grendelaget arrangerte. Folk sier det er hyggelig at vi har flytta tilbake, sier Torunn.