– De nyfødte kom fra Stompesteinen, ikke med storken

VED STOMPESTEINEN. Jens Vellene forteller om Stompesteinen. Navnet kommer av at steinen har fasong som en stomp (brød).

23 forventningsfulle seniorer stilte opp ved Furholtsaga torsdag 8. juni der turmålet var Jens Vellenes hytte ved Skripelandsfjorden, 3,5 kilometer unna. Jens ønska velkommen og første del av turen gikk på den gamle Futeveien som opprinnelig var ridevei, men som på 1840-tallet blei kraftig opprusta til kjerrevei.

Det blei et lengre stopp ved Stompesteinen. Her fortalte Jens historia om da futen Lyth Ørum – som blei kalt bondeplageren – kom forbi her i 1724. Plutselig spratt det fram et svart dyr som ifølge historien måtte være hinmannen (djevelen) og hesten han reid på, blei skremt og steila slik at futen falt i bakken og skamslo seg. Etter et par dager døde han, og folk sa at futen fikk lønn som fortjent.

Barna i Vegusdal fikk også vite at alle nyfødte kom fra Stompesteinen; ikke med storken slik det var vanlig å fortelle den gangen.

Etter ei stund tok vi av fra Futeveien og fulgte traktorveien som Jens har anlagt videre til hytta si. Underveis passerte vi Helvete i Engelsåna; et trangt og djupt juv der stokkene hadde lett for å sette seg fast under fløtinga.

TURMÅLET. Hytta til Jens Vellene med utsikt over Skripelandsfjorden.

Vel framme ved hytta kunne vi nyte utsikten over den vakre Skripelandsfjorden som nå var full. Da er det ett vannspeil helt ut til Hanefossdemninga. Ved storflommen høsten 2017 var vannstanden 4,5 meter over dette nivået, og da fikk hytta store vannskader. Den blei tatt ned og tømra opp igjen høyere i terrenget for å sikre seg mot nye flomskader kunne Jens fortelle, og viste bilder fra den gang.

Da en god og lang matpause var over, dro vi på tilbaketuren i det nydelige sommerværet. Varmen var akkurat passelig, og vi hadde også fått påfyll av gode historier denne trivelige dagen. Jens fikk applaus for at han velvillig stiller opp – og for at han alltid har så mye interessant å bidra med.

 

Olav Heimdal

 

___________

Brukerskapt