Helgarderer seg med adkomst

DEBATT: Kjell Rune Nakkestad og Wiggo Svendsen under et tidligere samrådsmøtet.

Ser på ankomst fra Oggeveien, men understreker at Seunumstadbroa er foretrukket alternativ.

– I går kveld fikk vi beskjed om at Senumstadbroa klassifiseres til 50 tonn i fem år. Går trafikken kun i en retning over broa, kan den tåle 60 tonn. For å komme over med det vi skal, må vi ha mer enn 60 tonn, sier innleid konsulent for RWE, Kjell Rune Nakkestad.

Adkomstvei til det planlagte vindkraftverket på Bjelkeberg og Oddeheia har lenge gått over Senumstadbroa, og det har for RWE vært en tanke om å oppgradere broa. I høst ble det derimot funnet rust på bærekablene, og nå har veivesenet vurdert hvordan dette påvirker bæreevnen.

– Vi har ikke fått avklart om broa lar seg oppgradere, og vi arbeider intenst med dette. Det ser kanskje litt vanskelig ut nå å bygge ny bro, men det er vi også usikre på, sier Nakkestad.

MOLLESTAD: Den grønne streken viser en alternativ adkomstvei til vindkraftverket på Bjelkeberg markert i rødt. Veien omtales som Mollestad-alternativet fordi transporten av vindkraft krysser Tovdalselva ved Mollestad, før det etableres tilførselsvei ved Ogge som vist på kartet. Ogge helt til venstre.

Skeptiske politikere

I det foreløpig siste utkast til MTA-plan for vindkraftverket har derfor RWE lagt inn to alternative adkomstveier. En over Kjærestrømbroa like sør for Senumstad, og et nytt alternativ som strekker seg helt fra Ogge.

– La det være er klinkende klart at vi ønsker best mulig samskapning. Vi er helt tydelige på at vi ønsker transport over Senumstadbroa ved en oppgradering av denne. På grunn av usikkerheten, har vi sett på to andre alternativer, sier Nakkestad.

Det tredje alternativet faller ikke i god jord hos politikerne i formannskapet, når Nakkestad informerer disse om framdriften.

– Det tredje alternativet fra vest må vi for all del unngå. Det står noe om adkomstvei i avtalen mellom RWE og kommunen, og dersom Mollestad-alternativet blir realisert vil jeg føle meg lurt. Da kan vi snakke om at mytene om et vindkraftverk som gjør som det vil, bekreftes, sier Anders Topland (Sp).

Uklart om oppgradering

Ordfører Gyro Heia (Sp) er av samme oppfatning. Hun understreker at en oppgradert eller ny bro på Senumstad er til fordel for flere enn kraftprodusenten RWE.

– Vi må tenke på tømmertransporten, og jeg håper ikke RWE tenker for mye på alternativene. Tømmerbilene blir større og større, og det er uhyre viktig at vi henger oss på. Vi må se på mulighetene for å få bygget en ny bro, sier Heia.

Hvem som skal betale for en ny bro er foreløpig uklart. RWE er villig til å ta en del av kostnaden, men det er i utgangspunktet fylkeskommunen som eier broa. Heia er ikke kjent med hvordan eier av veien stiller seg til oppgradering eller nybygging.

– Vi kommer til å gjøre alt vi kan for å få til Senumstadbroa. Vi har ikke noe mer trykk på Mollestad nå enn før, og det er vi helt tydelige på, sier Nakkestad.