Kurses i mediehåndtering

MEDIERÅD: Rådmann Anne Stapnes og kommunikasjonsrådgiver i Vennesla kommune, Odd Inge Uleberg.

Tidligere journalist kurser politikerne. Ordføreren understreker at ingen skal knebles.

– KS foreslo at Birkenesavisa eller Lillesandsposten kunne inviteres til å ta denne bolken. Jeg tror bygda trenger å høre dette fra noen som er nøytrale, og kan se kommunen utenfra. Det handler om hvordan vi skal kommunisere med innbyggerne, og ingen skal knebles, sier Gyro Heia (Sp).

Fredag ettermiddag kom Odd Inge Uleberg til kommunehuset på Birkeland. Den tidligere journalisten i Fædrelandsvennen har meldt overgang til Vennesla kommune, hvor han i dag arbeider som kommunikasjonsrådgiver. Han skal kurse politikere og administrasjon i mediehåndtering som en del av temamøtet om økonomi og politikeropplæring.

Bevisstgjøring

– Vennesla kommune har gjort mye bra med å bygge bygda, og jeg håper vi kan få noen tips. Han sitter på en unik kompetanse, for det er ikke mange som har et langt liv i en stor redaksjon og så valgt å bruke kompetansen i kommunen, sier Heia.

– Det er første gang mediehåndtering står på agendaen i et slikt temamøte. Er dette et forslag fra KS eller et ønske lokalt?

– Jeg har et ønske om dette, og KS foreslår også dette. Derfor tok jeg temaet ut av KS sin folkevalgtopplæring, og gir det mer plass i temamøtet vårt. Det er mange forskjellige aldersgrupper i kommunestyret, og det kan være en god ide med en bevisstgjøring om sosiale medier, sier Heia.

Rolleforståelse

Den tidligere journalisten forteller til Birkenesavisa at det handler om å gjøre politikerne bevisst på medias rolle i samfunnet. Når den rolleforståelsen er på plass, så kan samarbeidet bli bedre.

– Det handler ikke om å legge lokk på ting. Det handler om hvordan man forholder seg til media, og hvordan man oppfører seg på en god måte i media, sier Uleberg.

Selv har han stilt et utall politikere til veggs gjennom karrièren i regionavisa for Sørlandet, men påpeker at media er kommunens beste venn, og journalistene er politikernes beste venn. Ingen når så godt ut til publikum med informasjon fra kommunens gjøren og laden.

– Jeg pleier å si at det er lite rart med media, men det er mye rart med de som intervjues av media. Det som undrer meg litt, er at journalister leser hverandres saker, og kommer med innspill. Politikere derimot, ofte ser det ikke ut til at de snakker internt i partiet før de åpner munnen, sier Uleberg.

Overrasket

Han ble en smule overrasket da han pakket sekken, og dro fra mediehuset i Kristiansand til herredshuset i Vennesla.

– Dette overrasket meg aller mest når jeg begynte i kommunen. Jeg har bare kompetanse på å skrive. I kommunen er det folk med mastergrader over alt. Men det er ikke så lett å fortelle en historie. Erfaringa mi er at folk blir livredde når media ringer, sier Uleberg, og legger til:

– Media er ikke farlige, og det er min viktigste oppgave å synliggjøre i kommunen. Det er ikke farlig om man på forhånd har bestemt seg for hvem man vil være. Man må bare bestemme seg for hva man skal svare.