Søker om forlenget konsesjon

30 ÅR: Prosjektleder Iris Eski og RWE søker NVE om godkjenning for å la vindkraftverket på Bjelkeberg og Oddeheia stå i 30 år. Her med Kjell Rune Nakkestad.

RWE ønsker at vindkraftverket på Oddeheia og Bjelkeberg skal stå i 30 år.

– Som en del av forberedelser er vi i gang med en turbinanskaffelse der det er flere turbinleverandører som kan tilby en turbintype med levetid på 30 år. I tidligere prosjekter har Eon vurdert levetid på både 25 og 30 år opp mot hverandre, og konklusjonen fra denne analyse viser at det vil være økonomisk gunstig med en levetid på 30 år, skriver prosjektleder Iris Eski i RWE i en e-post til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

E-posten ble sendt 20. september, noen dager før Eons vindkraftsatsing ble innlemmet i RWE. I søknaden skriver Eski at en ekstra levetid på fem år vil innebære at turbinene vil kunne tilføre mer fornybar energi til kraftnettet. Hun anslår dette konkret vil dreie seg om totalt 883 gigawattimer disse fem årene.

Til 2051

I anleggskonsesjonen fra NVE, sist oppdatert 15. januar 2019, er det angitt at tillatelsen gjelder i 25 år, men ikke lengre fram enn 31. desember 2045. RWE ønsker nå at denne grensa strekkes til 2051.

– Gjennom den videre turbinanskaffelsen vil også turbinleverandøren bekrefte at den turbintype som blir valgt vil tåle de laster som turbinene vil bli utsatt for under en levetid på 30 år, skriver Eski.

Fra før er det kjent at kraftselskapet ønsker å ha færre, men større vindturbiner. Det innebærer også at de enkelte generatorene får høyere ytelse. Det er gitt konsesjon til en samlet installert effekt på 85 megawatt på Bjelkeberg og Oddeheia.