140 meter tretårn

SATSER: Gunnar Adolf Aanesland vil bygge tårn til vindtrubiner i tre, og tirsdag kom Venstreleder Trine Skei Grande til Valtjønn for å høre om planene.

Gunnar Adolf Aanesland vil bygge tretårn til vindturbinene som planlegges i Birkenes.

– Min farfar ble født og lå i ei vugge på Bjelkeberg. Selv om min bror bor rett ved siden av, og han er motstander av vindkraften i Birkenes, så har vi blitt enige om at det beste er om tårnene bygges i tre. Om de først kommer, sier Gunnar Adolf Aanesland ved Aanesland fabrikker.

Tirsdag fikk fabrikken besøk av kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande. Der sprakk han nyheten om at fabrikken ønsker å utkonkurrere stål som det foretrukne valget når vindturbiner skal skytes i været.

– Ved å bruke tre i tårnet blir det miljømessige fotavtrykket betydelig mindre. Man har også fordeler med vekta. For mens vanlige veier knapt tåler transport av tårn i stål, kan vi tilpasse vekta til vanlig veistandard på 26 tonn. Vi kan montere tårnet på stedet omtrent som Lego, sier Aanesland.

Flere fordeler

Det er allerede klart at Eon vil få utfordringer med veinettet i Birkenes dersom de velger å realisere vindparken på Oddeheia og Bjelkeberg, som de fikk endelig konsesjon til før jul. Blant annet broa ved Senumstad omtales som en flaskehals.

– Vi har allerede et par broer så må bygges om, det slipper vi med tre fordi vi kan montere det på stedet. I stedet for tre fotballbaner rundt en vindturbin, så holder det kanskje med halvannen som anleggsområde dersom man velger tre, sier Aanesland.

Han har vært i dialog med blant annet Eon og Siemens om bruken av tre. Sistnevnte er en av de store produsentene av selve turbinene som benyttes. De har ifølge Eons lokale representant, Kjell Rune Nakkestad, regnet seg fram til at man kan trenger 400 kvadratmeter anleggsområde rundt vindturbinene dersom man bruker tre i tårnet.

– Eon er veldig interessert i dette, men momentet er akkurat nå. Det er ikke veldig god tid til å få dette på plass, sier Nakkestad.

FLAGG: Kulturminister Trine Skei Grande (V) hjelper Øystein Aanesland og Gunnar Adolf Aanesland å heise flagget på landets største flaggstang ved Valtjønn.

Samme pris

I Hannover i Tyskland står verdens første vindturbin med tårn i tre. Selve tårner er 100 meter høyt, og holder en turbin på rundt 91 tonn. Bladene har en diameter på 77 meter, og vindturbinen har en effekt på 1,500 kilowatt. Samtlige dimensjoner blir større for den planlagte vindparken i Birkenes.

– I Hannover har de brukt for mye tre i tårnet, og det er ikke konkurransedyktig. Vi derimot snakker om andre generasjon tårn i tre, og har en optimal løsning, sier Aanesland.

Han mener et tårn i tre framfor stål har en kostnadsramme på omtrent det samme. Fordelene er derimot flere i favør tre, påpeker Aanesland.

– Her i Birkenes vil vi kunne gå inn å hugge ned tømmer, og komme tilbake med et ferdig tårn. Det er snakk om gjenbruk av alt. Tretårnene har opptil 30 års levetid, som er fem år lengre en ståltårnet på grunn av materialtretthet i sistnevnte, sier Aanesland og legger til:

– Vedlikeholdet er ingenting. Vi har gamle sætre, og høyløer som har stått i flere hundre år. Det er ingen fuktfeller i tårnene, det skal vi sørge for, og de kan lett stå så lenge som de skal.

Søker politisk støtte

Hans budskap til kulturministeren er at regjeringa må sette krav til tilbydere av vindkraft, for at de skal bruke eller vurdere tre i sine konstruksjoner. Aanesland mener trebedriftene kunne nytt godt av statlig støtte når de nå har et miljøvennlig produkt i startgropa.

– Vi er flinke til å sende råstoffer til utlandet, men las oss nå heller bli flinkere til å bearbeide det her. Gjør som Russland, der får du ikke kjøpt råvare for de vil ha sagbruket og bearbeiding selv. Det er ingen tvil om at landet vårt gror igjen, sier han.

Trine Skei Grande er ikke uenig. Hun har forøvrig vært i Birkenes før, og smakt på bever, forteller hun under seansen på Aanesland fabrikker.

– Forvaltninga av skogen i Norge har vært litt prega av at vi hogger ved generasjonsskifte, og da får man ingen innovasjon. Vi har etablert Nysnø i Stavanger nettopp for å kunne investere i slike områder som du skisserer, sier Grande.

Nysnøs oppdrag er å gjøre lønnsomme, langsiktige investeringer som bidrar til klimagassreduksjon. De vil skape positive ringvirkninger i samfunnet, og akselerere det grønne skiftet.

– Hiv på et snøras her så det monner, og vi kan komme i gang. Jeg vil også ha deg med meg til Eon i Tyskland, og slå fast at regjeringa ønsker tre. Det er veien å gå, for da går det fort, sier Aanesland.

HØYT: Tretårnene som skal brukes til vindturbiner blir 140 meter høye forteller Gunnar Adolf Aanesland. Nertila Stringa og Trine Skei Grande fra Venstre lytter til høyre.