Her går grensa

NY GRENSE: Her går grensa mellom Birkenes og Evje og Hornnes. Anna Lauvrak står i krysset ved Tveitbrua med Hovlandsdalen i bakgrunnen.

Ved årsskiftet krympet Birkenes, og lokalavisa dro ut for å finne den nye grensa.

Ved nyttår mistet Birkenes en bit av kommunen, nå innbyggerne i Tveit grenda, Ljosland, Hovland og Myklebostad ble overført fra Birkenes til Evje kommune.

Med ei stemmes overvekt vedtok kommunestyret tidligere søknaden om overflytting til Evje, og dermed gi slipp på Hovlandsdalen. Kommunegrensa går nå ved Tveitbrua.

– Jeg ble ganske skuffa da jeg fikk høre resultatet fra avstemminga, sier Anna Lauvrak.

Ingen å miste

Hun er født og oppvokst på gården Hovland. Dette er gamle Nygård skolekrets, og Lauvrak forteller at de første åra hun gikk på skolen var de bare fire elever. Seinere ble de flere, rundt 10 – 12 elever.

Lauvrak bur nå i Sagestøvegen på Engesland, sentralt og greit for ei eldre dame, og hun har klare meninger om saken.

– Det går utover skolen her, for nå blir det jo færre elever. På en av gårdene vil barna fortsatt gå på Engesland skole, men det må søkes om, sier Lauvrak, og legger til:

– Selv om de nå blir innlemma i Evje, så blir de jo en utkant fortsatt. Nei, vi er ikke så mange her på Engesland, og vi har ingen å miste.

Godt fornøyd

Naturlig nok er beboerne i Hovlandsdalen mest orientert mot Evje når det gjelder jobb, handel og andre aktiviteter. Vi spør en av initiativtakerne, Torunn Risdal Momrak, om de er fornøyd med å nå være en del av Evje og Hornnes kommune.

– Ja, vi er godt fornøyd, sier hun.

Noen ytterlige kommentarer ønsker hun ikke å bidra med i denne saken. En ringerunde til noen av beboerne i Hovlandsdalen avslører at heller ingen andre ønsker å kommentere hva Birkenes nå mister til nabokommunen i nordvest.