Satser i høyden

TIL VERDENS HØYESTE TREHUS: En fjær i hatten for Aanesland Fabrikker å kunne levere til verdens høyeste trehus. Her sendes siste av seks lass til Mjøstårnet i Brumunddal.

Aanesland leverer til verdens høyeste trehus.

– Det er selvfølgelig veldig stas, og en fjær i hatten for oss å levere til et slikt prosjekt. Vi er takknemlige og stolte over å ha fått oppdraget, og det gir oss god reklame å kunne si at vi har levert til verdens høyeste trehus, sier Gunnar Adolf Aanesland ved Aanesland fabrikker.

Seks trailere med enorme limtredragere har de siste ukene trillet ut fra fabrikken ved Valtjønn på vei til Brumunddal for å fullføre det som blir verdens høyeste trehus.

Mjøstårnet i Brumunddal som skal stå ferdig neste år vil strekke seg 81 meter over bakken og blir med det verdens høyeste trehus. Det er investor Arthur Buchardt som står bak den 18 etasjers storsatsingen som inneholder butikker, kontorer, hotell og leiligheter.

Krona på verket

Bygget består av en kombinasjon av limtre og massivtre. Moelven står bak deler av byggingen, og de kjenner godt Aaneslands kompetanse på limtre etter mange samarbeid om idrettshaller de siste årene.

Det å maskinere så store dragere, er det imidlertid ikke mange som kan. Moelven fant det derfor naturlig å henvende seg til Aanesland fabrikker for å bearbeide de største elementene.

Det er kronen på verket, de store massive dragerne som troner øverst på bygget, som blir levert av fra fabrikken på Birkeland.

– Hvert element er på 70 ganger 70 centimeter i hele 21 meters lengder, og det er få, om noen andre som kan maskinere og forme limtre i denne størrelsen. Det er absolutt et nisjemarked. Vår dreie- og fresebenk gjør det mulig å dreie og frese alle former på slike dragere, sier Aanesland.

De begynte bearbeidingen av dragerne i begynnelsen av juni, og har levert dem etter hvert som de ble ferdige. For litt siden forsvant siste limtredrager ut fabrikkporten.

Lager lysmaster

Etter at tomtehandelen med kommunen falt i fisk, har Aanesland fokusert på drive der de er, og konsentrere seg om det de har mulighet til å gjøre noe med. De er stadig på utkikk etter nye satsingsområder, og lysmaster i tre er et produkt som blir satset mer på fremover for birkenesbedriften.

– Miljøprofilen, og det at tre gjør opplevelsen av en mast mye penere, blir viktigere og viktigere for mange. Det er et produkt som blir mer og mer aktuelt, og produksjonen av slike lysmaster passer veldig godt til vårt utstyr. Det å bore hull i så lange master er det bare vi som kan, sier Aanesland.

Nå leverer de ut 200 lysmaster i tre til Norrtälje havn i Stockholm, hvor et gammelt industriområde bygges om til boligområde, og ser for seg at lysmastene blir en stadig viktigere del av produksjonen deres.

BRUMUNDDAL: Det er til Mjøstårnet Aanesland bidrar med limtredragere.