Kan ikke trylle

MAGIKER: Rådmann Anne Stapnes med kuttforslagene fra politikerne på tavla bak seg.

Petter Ross ber rådmannen finne kuttene selv. Rådmannen påpeker hun ikke kan trylle.

– Vi takker for tilliten om faglig dyktighet, men vi kan ikke trylle. Jeg har ikke blitt så mye klokere i løpet av dagen, sier rådmann Anne Stapnes.

Arbeidsmøtet om hvor kommunen skal kutte neste år ga ikke svarene hun håpet på, men fortsatt er det tid før kommunens budsjett for 2019 skal spikres. Det blir et budsjett som er rundt ti millioner kroner slankere enn årets, mye takket være en reduksjon i eiendomsskatt som utgjør seks millioner kroner alene. Tilliten Stapnes snakker om, er det blant annet Petter Ross som gir henne.

– Det er et flertallsvedtak for reduksjon i eiendomsskatten, og vi har en god administrasjon med høy kompetanse som kan komme tilbake med kuttforslag for å dekke inn dette. De sitter med tall og kunnskap, og dette får de til, sier han, og legger til:

– Skal vi politikere har tilsvarende kunnskap er jeg redd det i framtida ikke blir mange som vil sitte i kommunestyret.

Passivt spill

Om det er politikerne delte i synet. Brit Kalnæs (Ap) mener flertallet i kommunestyret tenker lite offensivt, og utfordrer dem på å komme med upopulære kutt som dekker inn de tapte inntektene fra eiendomsskatten.

– Det er veldig passivt av Ross når han bare hiver problemet over til administrasjonen. Vi trenger ikke detaljkunnskap for å innse at det er krevende å kutte seks millioner kroner. Jeg blir nesten litt flau når jeg ser hvilke forslag denne dagen har gitt oss, sier Geir Colbjørnsen (KrF).

Rådmannen selv påpeker at det ikke har skjedd noe nytt rundt økonomien siden forrige temamøte for økonomi før sommerferien. Hun mener det må kuttes fort, ettersom kuttene skal få virkning allerede neste år.

Ikke noe nytt

– Det er heller ikke noe nytt i det rådmannen forteller. Vi har hørt det før. År etter år hører vi snakk om underskudd inneværende år, før det på nyåret viser seg at kommunen leverer overskudd. Fylkesmannen har sagt at vi bør ha rundt seks millioner i overskudd i året, og vi har vært langt over det de siste årene, sier Trygve Endresen (H) og fortsetter:

– Det er takket være folk som har betalt eiendomsskatt. Nå må vi vel konkludere med at det er på tide å gi litt tilbake. Vi kan ikke basere kommunens drift på eiendomsskatt.

Ordfører Anders Christiansen (Ap) synes politikerne har satt rådmannen i en vanskelig situasjon. Han mener det er et felles politisk ansvar å foreslå kutt som følge av reduksjonen i eiendomsskatt.

– Det er dessverre ikke lett å lage et budsjett, og det er heller ikke greit at vi de siste årene har fått for mye penger til overs. Det gir oss et troverdighetsproblem overfor velgerne, sier han.