Ett år midlertidig

MIDLERTIDIG: Trafikkarealet på Myrane er ferdig, men ikke adkomsten til skolen. Kommunen skiller midlertidig elevene fra trafikken med betongskiller.

Den midlertidige løsninga blir fort stående ett skoleår. Den permanente strides naboene om.

– Vi har ikke gjort oss opp noen mening om hva som er den beste løsninga. Alle er gode nok, og vi ønsker tilbakemeldinger på det vi jobber med, så vi kan kutte ut det som er helt uaktuelt, sier planlegger Øyvind Raen i Birkenes kommune.

Planutvalget var onsdag på befaring på Myrane på Birkeland. I noen dager har bygdas unge håpefulle som tar bussen til skolen benytta seg av det nye trafikkarealet. Gjennom en midlertidig løsning er det etablert en gangforbindelse mellom Myrane og skolene ved Valtjønn gjennom Ospekollen.

– Det midlertidige systemet fungerer, og gangfeltet skal gjøres litt bredere så det blir enda bedre. Når vi nå setter i gang planlegginga av den permanente løsninga er det med sikte på å ha noe klart til neste år, sier Raen.

Bekymra for vinteren

Kommunen har sett på en rekke løsninger, og på befaringa blir det klart at naboene i Ospekollen er uenige om hva som er den beste. Naboene på toppen av bakken, hvor den midlertidige løsninga er lagt, er bekymra for trafikksikkerheten vinterstid. De frykter bilene ikke klarer å stoppe på vinterføre.

– Dette er ikke en god løsning, og om vinteren er det ikke mulig å stoppe i bakken. Det er bedre om barna krysser veien nede på sletta, sier Tore Stene under befaringa.

Et av kommunens alternativer er å gjøre den midlertidige løsninga permanent, ved å utvide veien, og lage gang- og sykkelsti. Et annet alternativ er å la barna krysse Ospekollen nede på sletta, slik Stene ønsker.

Det betyr at det må lages en gangsti mellom to hus, slik at barna kan sluses inn på den gamle jernbanelinja som i dag benyttes som gang- og sykkelsti, og går delvis parallelt med Ospekollen opp bakken.

UENIGE: Naboene som bor på toppen av bakken, mener en permanent gang- og sykkelsti opp bakken er trafikkfarlig. Naboene i bunnen av bakken, avbildet til høyre, protesterer på en alternativ løsning med å la barna krysse veien på sletta.

Frykter ekspropriasjon

– Ettersom det finnes et alternativ for kommunen, mener vi det er urimelig å ekspropriere gjennom hagene til vi som bor her. Noen frivillig avtale kommer ikke på tale, sier Anne Kristine Høigilt under befaringa.

Ordfører Anders Christiansen (Ap) forsikrer under befaringa at kommunen ikke har for vane å ekspropriere. I saksbehandlinga etter befaringa blir det klart at ingen av politikerne ønsker en slik løsning.

– For meg er ikke det et alternativ, og jeg tror uansett barna kommer til å løpe opp bakken som er den korteste veien til skolen, sier Linda Hye (Ap).

Kun frivillig

Gunnar Høygilt (H) leser signalene fra beboerne, og ber administrasjonen droppe dette alternativet først som sist. Kommunalsjef Halvor Nes vil nødig det.

– Det er kanskje litt tidlig å parkere noe nå. Vi må finne den beste løsninga for helheten. Signalet om at kun frivillige løsninger er aktuelle noterer vi oss, sier han.

I tillegg til de skisserte alternativene finnes det et tredje, hvor trafikken fra den øverste delen av Ospekollen føre ut gjennom Smalsundlia, og veien stenges ved trafikkarealet.

Det gjøres ikke noe vedtak i saken. Planarbeidet fortsetter, og kommer til politisk behandling senere. Naboene ble informert om arbeidet i et informasjonsmøte tirsdag.