Kundeforhold i arv

Optimist: Banksjef Harald Flaa går bankens fremtid lyst i møte.

Snart 160 år med lokalbank i Birkenes.

Det første innskuddet som er bokført er på 24 shilling, og ble foretatt av ti år gamle Anders Madsen Mollestad. Han hadde nok fått 24 shilling, tilsvarende cirka 40 kroner av dagens kroner av sin far Mads som var en av bankens grunnleggere og fikk æren av å stå først i køen

Det første lånet som ble gitt var litt problematisk, for det var vedtatt at det meste som kunne lånes ut til en person var 25 spesidaler. Anders Madsen (Risvand) Tjamsland søkte om 40 spesidaler.  Men det gjaldt å vise bygdefolket at man kunne være en skikkelig bank, og han hadde gode garantister, så lånet ble innvilget.

75.000 kroner i startkapital

Første forsøk på å opprette bank i Birkenes feilet.  Det Kongelige Finans- og Told-Departement kunne ikke godkjenne opprettelsen, for grunnfondet var for lite. Det var samlet inn 63 spesidaler, men det måtte 300 spesidaler til for å bli godkjent.

Bygdefolket ga imidlertid ikke opp, og den 18. mars 1860 hadde man 373 spesidaler i skuffen, og ble dermed godkjent av departementet. I følge Wikipedia tilsvarer det om lag 75.000 kroner etter dagens pengeverdi.

– En lokal bank har hele tiden fulgt kommunens liv og utvikling både på godt og vondt.  Det var kanskje tydeligere i tidligere tider. Med nettbank og Vipps er folk ikke lenger avhengig av lokal bankforbindelse, men vi ønsker å være banken for innbyggerne i Birkenes, sier Harald Flaa (54) som nå har vært banksjef i Birkenes sparebank i 14 år.

Lokalbanken har for øvrig alltid rekruttert banksjefer lokalt, og bankens styre har alltid bestått av birkenesinger. For tiden er bemanningen på 16 årsverk, jevnt fordelt på kvinner og menn.

Kundeforhold går i arv

I dag har banken 5.400 privatkunder og en markedsandel på 60 prosent i kommunen. Man behøver tydeligvis ikke bo i Birkenes for bruke Birkenes sparebank. 2.400 bor utenbygds, men har nok en eller annen tilknytning til bygda. Dessuten har den lokale banken 550 næringslivskunder.

– Det blir vel lett slik at når besteforeldre og foreldre har god erfaring med banken, så får vi barn og barnebarn som kunder. Bankens gaver og støtte til de mange foreninger og lag gjør jo også at folk ser at det kommer bygda til gode å være kunde her, fortsetter banksjefen.

– Utviklingen med bank på mobil og nett gjør nok at bemanningen i banken nok vil gå ned på sikt, uten at det vil gå ut over kvaliteten på tjenestene, sier Flaa, og legger til at en annen tendens i bankmarkedet er at forsikringstjenester er kommet inn som en del av bankens produkter.

SKRANKE: Alltid et varmt velkommen, her ved Marianne Salvesen.

Mollestadeika

Opp gjennom tidene har det vært utredet både sammenslåinger og fusjoner. Det mest dramatiske var tidlig på 1980-tallet at bankens forstanderskap gikk mot styret og stemte ned et forslag om fusjon med Sparebanken Sør / Sparebanken Agder. I 1999 fusjonerte Vegusdal Sparebank inn i Birkenes Sparebank.

– Men det er ikke enkelt å være lykkelig som liten, hvert fall ikke i bankkretser. Derfor er vi med i et samarbeid mellom 73 sparebanker, Eikagruppen og vi er litt stolte over navnet, for det er jo vi som har Mollestadeika som symboliserer stabilitet til tross for forskjell i både vær og vind, sier Flaa.

Det sier kanskje ikke så mye, men Birkenes sparebank har en milliard i innskudd fra kundene, og har lånt ut to milliarder, og det er jo ikke minst Eika-samarbeidet som gjør denne utlånssummen mulig.

Første gaveutdeling

Det spesielle med en sparebank er at den er eierløs i den forstand at det ikke er noen få som kan smykke seg med eiertittel. En sparebank eies av innskyterne, og overskudd kommer innskyterne til gode.  Ikke nødvendigvis gjennom utbytte som settes inn på konto, men ved milde gaver til allmennyttige formål.

I 1877 var banken solid nok til å starte med gaveutdeling og den første gaven gikk til Birkenes kirke. Banken tilbød seg å sette inn ovner dersom kommunestyret påtok seg å betale for brensel og årlig tilsyn.

En liten kuriositet i den forbindelse er at noen i kommunestyret mente at det heller burde kjøpes inn sjal og frakker til dem som mente det var for kaldt i kirken. Dette forslaget fikk ikke flertall, og ovner ble installert.

18,8 millioner kroner

Nå er det vel knapt noe tiltak i Birkenes som ikke har blitt tilført midler fra sparebanken, og det avholdes ikke noe lokalt jubileum, uten at banksjefen er på plass. For noen kan det kanskje være fristende å jubilere litt mer enn strengt tatt nødvendig.

– Vi har delt ut 18,8 millioner siden årtusenskiftet. Det er 4,5 millioner til sponsor- og arrangementsstøtte, og 14 millioner i gaver til forskjellige allmennyttige formål i kommunen. DnB er tusen ganger større enn oss og har nok ikke delt ut 18,8 milliarder i samme periode, for der skal aksjonærene ha utbytte fremfor gaver til allmennyttige formål, sier banksjefen

– Hva er fremtiden for Birkenes Sparebank?

– Den ser vi lyst på, selv om folk i større og større grad får banken på mobil og nett.  Vi vil alltid være tilgjengelige for de som ikke helt følger med på denne utviklingen. Dessuten vil folk også i fremtiden har behov for rådgiving, og da må vi ha kompetanse til å hjelpe kundene til å ta de gode valg inn forbi finansiering, sparing og forsikring, sier Flaa, og legger til:

–I fremtiden vil det bli sterkere fokus på området som forsikrings og pensjon – og da vil Birkenes Sparebank være en nyttig medspiller.

Og det kunne vært sagt mye mere om bygdas egen bank. I anledning forskjellige jubileer har det kommet ut til sammen fire bøker om banken. Det skal ikke legges skjul på at en del av opplysningene i denne artikkelen er hentet fra boka, som kom i forbindelse med bankens 150 års jubileum.