Har kommunen økonomi til å bygge et nytt Samskapingssenter – sammen med, eller uten RWE? Nå planlegges det sammen med Birkenes Sparebank

SAMSKAPINGSSENTER. Birkenes kommune planlegger å bygge nytt Samskapingssenter i Birkeland sentrum. Samarbeidspartnere er RWE og Birkenes Sparebank.

Lokalpolitikerne har hatt en fortjent nyttårspause. Mens administrasjonen i kommunen har gjort klar sakspapira til første runde dette nye året i utvalga, formannskap – og kommunestyret 4. februar.

Til behandling er et eventuelt helt nytt Samskapingssenter i sentrum på Birkeland.

Kommunedirektørens forslag til vedtak: Under forutsetning av det etableres et Samskapingssenter, foreslås det å samle følgende funksjoner/ tjenester fra Birkenes kommune inn i senteret:

– Servicetorv

– Bibliotek

– Kulturkontoret

– D goe selskab

– Frivilligsentralen

– Sportsbua

Det er hva et eventuelt nytt Samskapingssenter skal romme, som er ønska hovedtema i saken i de folkevalgtes første møterunde dette året.

I mars 2017 ble det forfatta en rammeavtale mellom Birkenes kommune og RWE (E.ON). Nesten tre år seinere, i februar 2020, ble det bestemt at selve driftsbygningen knytta til ei eventuell vindkraftutbygging skal lokaliseres på Engesland. Bygging av Samskapningssenteret skal ifølge avtalen realiseres på Birkeland. I dag kalles rammeavtalen for villighetserklæring.

Birkenes Sparebank har i samme periode arbeidet med tilsvarende samskapningsløsninger i Birkeland sentrum, og ser gjennom dette en mulighet til å realisere ideen i samarbeid med Birkenes kommune og RWE.

Kommunestyret satte så 3. september i fjor ned ei arbeidsgruppe, som sammen med RWE og Birkenes Sparebank har utreda et mulig samarbeid om et nytt stort Samskapingssenter. Kommunen har i gruppa vært representert med varaordfører Anders Christiansen (Ap), leder for Utvalg for oppvekst, helse og velferd Linda Hye (Ap), leder for Utvalg for samfunns-, steds- og næringsutvikling Bjørn-Tore Hovland (Sp), samt enhetsleder Kommunikasjon og kultur Aud Hellen Bergland – og den siste tida forsterka med kommunedirektør Anne Stapnes.

I dag er det et nyoppussa samskapingslokale på Birkeland, som Birkenes kommune er aktør i. Blant vindkraftmotstandere i bygda har dette for lengst fått kallenavnet «JA-huset». Her på Birkenes Samskaping holder RWE og Vindmuligheter til, sammen med blant anna Birkenes Næringsforum og Agder Tresenter. Under den høytidelige åpninga 22. juni i fjor, uttalte ordfører Gyro Heia (Sp): «Jeg håper at jeg ser lys i vinduene, jeg vil se liv og røre her i huset». Birkenesavisa kan, som nærmeste nabo, opplyse at det er det sjeldent å se – enten det er på dagtid eller kveldstid.

Et eventuelt nytt Samskapingssenter er per i dag vurdert å bli på mellom 1 000 og 1 500 kvadratmeter. Birkenes kommunes behov alene er på 500 kvadratmeter, opplyses det i sakspapira. Kommunen ser for seg at arealene i det nye Samskapingssenteret også må inneholde blant anna resepsjon og sentralbord, samt møterom for gjennomføring av samtaler, kurs, politiske møter, pressekonferanser og krisehåndtering.

Birkenes Sparebank kunne være en langsiktig leietaker, eventuelt eier i bygget, går det fram av saksforberedelsene. Banken ser for seg å kunne delta i fellesløsninger knytta til kundemottak, møterom, kantine og hygienerom. Ut over dette har banken estimert eget arealbehov til å være mellom 300 og 400 kvadratmeter.

Høsten 2018 gjennomførte arkitektene Trollvegg en volumstudie for Birkenes Sparebank, med hensikt å samlokalisere offentlig service og næring – samt egen aktivitet. Studien resulterte med et bygg på totalt 1 300 kvadratmeter, fordelt over 4 etasjer – og med 17 parkeringsplasser. Beregna byggekostnad var mellom 30 og 35 millioner kroner, uten merverdiavgift. Kostnad for tomt ble ikke beregna.

I sakspapira, som nå er sendt ut til de folkevalgte, nevnes at «det kan også være mulig å ha et turistkontor i Samskapingssenteret, da dette er noe som Birkeland sentrum ikke har per i dag. Kirkekontoret kan være en aktuell aktør på sikt».

I dag betaler Birkenes kommune til sammen 705 000 kroner i året for leie av lokaler til Kirkekontoret, Biblioteket, Frivilligsentralen og D goe selskab.

Et eventuelt nytt Samskapingssenter skal ligge i Birkeland sentrum. (Utsnitt av kartskisse Trollvegg arkitekter/Birkenes Sparebank/Birkenes kommune)