Duket for mer vindkraft

NYE OMRÅDER: Kjell Rune Nakkestad, innleid konsulent for Eon, forteller at energiganten kan tenke seg flere vindturbiner i området dersom departementet sier ja til vindkraft på Bjelkeberg og Oddeheia.

Eon snuser på nye områder for vindkraft.

– Eon er interessert i å bygge lønnsom fornybar energi. For å få det til, er det viktig å få på plass prosjektet vi jobber med på Bjelkeberg og Oddeheia. Dersom så skjer er det veldig interessant for Eon å bygge ut mer vindkraft i nærheten, sier Kjell Rune Nakkestad.

Eons innleide konsulent møtte torsdag politikere og innbyggere i Vegusdal, når kommunen innbød til næringsmøte på Røyland gård. Nærmest i en bisetning ble det kjent at Eon har pekt seg ut et område i nærheten av Kjetevann helt nord i Birkenes kommune.

– En utbygging her vil i så fall skje etter 2021 når Bjelkeberg og Oddeheia står ferdig. Det kan da være aktuelt å bygge mer vindkraft to til tre år seinere, sier Nakkestad.

Går i forhandlinger

Opplysningene er interessante for næringsinteressene i Vegusdal som arbeider for at Eons planlagte innovasjonshus skal legges til Engesland. Med en vindkraftutbygging nord i kommunen blir Engesland som et sentrum å regne i triangelet Kjetevann, Oddeheia og Bjelkeberg.

– Dette kan være tunga på vektskåla, og det er viktig at disse opplysningene blir tatt med i den totale beregninga, sier Olaf Ditlef Tveit.

Kommunen skal nå i forhandlinger med Eon om hvor dette innovasjonshuset skal ligge, dersom Olje- og energidepartementet gir tommelen opp for vindkraftprosjektet i Birkenes.

– Vi må basere våre vurderinger på det som er kjent. Om vi skal ta hensyn til dette nye feltet, må informasjonen komme fra Eon. Kommunen kjenner ikke detaljene i prosjektet, og vi kan ikke legge dette til grunn når vi snakker om plassering, sier kommunalsjef for samfunnsutvikling Halvor Nes.

Lønnsom vindkraft

Under møtet får Nakkestad spørsmål om hvordan Eon ser på lønnsomheten etter de grønne sertifikatene, og om det er hold i ryktene om at Eon selger seg ut av prosjektet i Birkenes.

– Per i dag er vindkraft den mest lønnsomme fornybare kraften som bygges, og Eon anslår at det også etter de grønne sertifikatene vil være lønnsomt med vindkraft i Norge, sier han.

Når det gjelder Eons eierskap til prosjektet mener Nakkestad at signalene fra Tyskland er at Eon skal bygge og drifte dette selv. Amerikanske Bloomberg og norske E24 meldte i mars at Eon og konkurrenten RWE har kjøpt aksjer i hverandre i det som omtales som en kompleks handel.

Eon er Tysklands største investor i fornybar energi, og har brukt over 10 milliarder euro på vind, sol og lagring, ifølge Bloomberg. RWE er landets største strømprodusent, men er tyngre involvert i konvensjonell kraft fra for eksempel kull, melder E24.