Gruppe skal fordele million

MER DEMOKRATI: Høyres Jon Inge Holm (t.v.) vil ha mer debatt rundt hvor det skal brukes penger på bredbåndsutbygging. Martin Konstali (Frp) får erfare at det bokstavelig talt er lavt under taket i tjenesteutvalget.

Kommunestyret har bevilget én million kroner til bredbånd. Nå spør politikerne hvem som skal bestemme hvor pengene skal brukes.

– Det vi i Høyre reagerer på er den demokratiske prosessen. I gruppa som gis fullmakt til å fordele denne millionen sitter det bare tre politikere. Hverken Høyre, Venstre eller Fremskrittspartiet er representert, sier Jon Inge Holm (H).

Han fremmet i tjenesteutvalget mandag et det endelige forslaget til fordeling skal legges fram for både tjenesteutvalget og kommunestyret når gruppa er ferdig med arbeidet.

– Vi må ikke gjøre denne prosessen så langdrøy at vi går glipp av noen frister med tanke på søknader. Jeg er enig i at opposisjonen burde vært representert, men like viktig som politisk mangfold er geografisk mangfold, sier Anders Topland, og legger til:

– Per i dag har ikke gruppa noen representant fra Vegusdal. Vi skal diskutere denne saken i partiet, og kommer tilbake under behandlinga i kommunestyret.

Frykter tidsbruk

Det var under behandling av budsjettet for 2018 før nyttår, Topland fikk flertall for et forslag om å bruke inntil én million kroner på bedre bredbånd i kommunen. Forutsetninga er at andre aktører, slik som fylkeskommunen, spytter inn betydelige beløp.

– Det er farlig å tvære ved småbeløp. Dette kunne likeså gjerne vært en delegasjonssak, hvor administrasjonen fordelte denne millionen. Jeg er usikker på om vi politikere skal bruke for mye tid på hvem som vil ha bredbånd hvor, sier Geir Colbjørnsen (KrF).

Han mener det vil ta for lang tid å behandle et endelig forslag flere politisk flere ganger.

Forslaget faller

– Vi politikere må ha et bredere syn på ting, og stole på at det blir gjort en god jobb i fordelinga, sier Colbjørnsen.

Høyre får ikke flertall for forslaget, og tjenesteutvalgets innstilling er at arbeidsgruppa skal bestå av ordfører Anders Christiansen (Ap), varaordfører Anne Kari Birkeland (KrF), leder av tjenesteutvalget Anders Topland (Sp), kommunalsjef samfunnsutvikling Halvor Nes, og ytterligere en representant fra kommuneadministrasjonen.

– For oss i Høyre er én million krone mye, og beløpet kan bli større. Det handler ikke om tillitt, men at vi politikere er ombudsmenn, og at jeg synes så store beløp skal gå gjennom kommunestyret, sier Holm.