Barnebarn av ordfører

SP: Anders Snøløs Topland (Sp).

Ny leder av tjenesteutvalget avslører hvorfor han heter Snøløs.

– Jeg vil takke for tilliten, så vil tida vise om det var fornuftig eller ikke, sier Anders Snøløs Topland.

Herefossingen ble i sist kommunestyret valgt som nye leder av tjenesteutvalget, etter at Alfred Skaar Kylland har fått fritak fra vervet av helsemessige årsaker. Topland blir dermed utvalgsleder i alle fall fram til neste kommunevalg, om ikke noe uforutsett skulle inntreffe.

– Etter skostørrelsen til Alfred å bedømme er det store sko å fylle. Jeg synes det er trist han måtte gi seg, og skulle gjerne sett han fortsette som utvalgsleder, men for min del blir det spennende og utfordrende, sier Topland til Birkenesavisa.

Helse og oppvekst

Selv mener han to år er begrense tid å sette sitt preg på utvalgets arbeid.

– Oppvekst er noe som ligger meg nært, for jeg har to små barn selv. Samtidig har jeg ei kone som jobber omsorgssektoren så det skal bli fint å arbeide med den biten også, sier han, og legger til:

– Noen voldsomme visjoner har jeg ikke satt meg, men tjenesteutvalget er viktig. Vi behandler viktige saker som angår veldig mange, og vi får gjerne en breiere gjennomgang her enn i kommunestyret.

Barnebarn av ordfører

Det var noe helt annet, nemlig kommunereformen, som fikk Topland inn i politikken. Rådet han fikk i den forbindelse var at dersom han ville prøve å bli folkevalgt, var tidspunktet inne, for om en storkommune ble realisert minket sjansene betraktelig.

– Når det er sagt er jeg faktisk barnebarn av den forrige ordføreren fra Arbeiderpartiet i Birkenes, og den eneste ordføreren som har vært fra Herefoss.

Knut Suggelia døde dessverre før Anders Topland kom til verden, så noe råd på veien fikk han ikke.

– Jeg hadde en annen bestefar som også var Arbeiderpartimann og de var nok begge nøkterne folk begge to, og det er en viktig egenskap å ta med videre. Det og kunne se en sak fra begge sider og ikke la seg rive altfor mye med, sier Topland.

Gifta seg Snøløs

Og når det gjelder det ene etternavnet, er dette svaret om forbindelsen til høstens store fjernsyns snakkis.

– Jeg har gifta meg til Snøløs-navnet, så det er mi kone som er i familie med Farmen-Amalie. Mine barn er vel hennes firmenninger, sier Topland.

Og dermed var der avklart. For de som er litt rustne i slektsterminologien har firmenninger felles tippoldeforeldre som nærmeste felles opphav, ifølge Store norske leksikon.