Kai arrangerer Wings & Wheels på Kjevik

WINGS & WHEELS. Kai Bjørkedal forener to av sine store interesser når han sammen med Biltema, Avinor, US Car Club og Agder Motorhistoriske klubb inviterer til flyshow på Kjevik førstkommende søndag. (Foto: Privat)

Nå til søndag blir det for første gang på mange år flyshow på Kjevik. Det blir Ikke bare flyshow, men det vil og bli anledning til å ta en nærmere kikk på et stort antall biler, motorsykler og mopeder. Sentral for denne begivenheten er Kai Bjørkedal i Ydderdalen.

– Først var det tenkt som et flyshow etter initiativ fra Biltema. Vi oppdaget så at denne søndagen også er nasjonal motordag. Derfor tenkte vi å samle både fly, biler, motorsykler og mopeder på arrangementet på Kjevik denne søndagen. Dermed ble navnet Wings & Wheels, sier Bjørkedal.

US Car Club Agder og Agder Motorhistoriske klubb stiller med spennende veteranbiler. Kjevik Flyklubb stiller ut fly. Biltema viser frem sine to fly fra 2. verdenskrig, Spitfire og P-51 Mustang, og sjefsflyger Espen Tjetland står for flyoppvisning med disse. Skolesenter vil også trekke frem to gamle jagerfly. En F5 Freedoom fighter og et T33 T-bird fra 50-tallet. Arrangementet er kommet istand etter godt samarbeid med Avinor.


KLARE. Arrangørene samlet for siste gjennomgang før helgas flyshow på Kjevik. (Foto: Privat)

Biltemas grunnlegger er stor flyentusiast, det har resultert i at bilvarehuset står som eier av to fly, kjent fra andre verdenskrig, – engelske Spitfire MK18 og amerikanske P-51 Mustang. For å vise frem disse flyene ble det tatt initiativ til å arrangere et flyshow på Kjevik. Da ble det tidlig klart at Kai Bjørkedal fra Høygilts Moner var rette mann til å trekke i trådene til arrangementet.

– Det var pilot på disse flyene Espen Tjetland, som jeg kjente til i fra Luftforsvarets skole som tok kontakt med meg, og dermed havnet den ballen hos meg, sier Kai, som nå er pensjonist, men jobber to dager i uka på pensjonistvilkår for Biltema i Sørlandsparken. Dermed var Biltema-tilknytningen på plass.

BIL OG FLYINTERESSE. Kai Bjørkedal har alltid vært interessert i bil og fly. Her hjemme på Høygilt.

Men Kai sin tilknytning til fly er langt større. 64-åringen er den i Norge med lengst erfaring på F-16. Flymekanikeren har siden 1980 jobbet med jagerflyet, først som crew chief, som nummer to sertifisert i landet, på F-16 ved 332-skvadronen på Rygge. Som crew chief har man hovedansvar for det flytekniske for ett spesifikt fly, og følger det flyet tett med hensyn til kontroll og vedlikehold. Etter 9 år ved Rygge gikk han over som instruktør for vedlikehold av F-16 på Luftforsvarets skole på Kjevik. Det var Kai som bygde opp den flytekniske utdannelsen på F-16 i Norge. Han jobbet som instruktør frem til 2019, og har dermed fått med seg nesten samtlige år F-16 har operert i Norge. F-16 var i tjeneste i Norge fra 1980 til 2022.

Kai er oppvokst på Hamresanden, og har alltid vært interessert i bil og motor. Han har skrudd på dem så lenge han kan huske. Den tekniske og mekaniske linja var allerede lagt da han gikk ut fra Ve skole. Han startet først utdanning som 2. maskinist. Deretter ble det marinen i førstegangstjenesten, og det lå i kortene at han ville havne i TKB (Torpedokanonbåt) eller U-båt.

– Da fant jeg ut at jeg ikke ønsket å reise på sjøen. Etter en prat med min far, som var instruktør på luftforsvarets skole på Kjevik søkte jeg utdanning som flytekniker. Det var et trangt nåløye, og vi var 72 som kom inn, av 1822 søkere det året.

– Jeg har aldri angret på det valget, slår han fast.

Kai, og kona Torunn flytta til Birkeland i 2020. At det ble Birkeland, er litt tilfeldig. Men de bodde da i Vågsbygd og ville gjerne bort fra trafikk, kø og bompenger. Men de hadde absolutt et forhold til Birkeland, da Kai sin mor Tordis (født Østerhus) er oppvokst på Håbesland, og kona Torunn gikk på Folkehøgskolen her på midten av 80-tallet.

Kai håper gjerne å se flere birkenesinger på Kjevik denne søndagen. Det er mange løse baller i lufta uka i forkant, men han er rolig på at alt blir ivaretatt av hans gode gjeng av medhjelpere.