Andreas Aas tok et nytt steg mot junior-VM

TRENGER ÉN TIL. Birkenes ILs Andreas Aas regner med at han trenger én pallplass til for å komme med til junior-VM. Den pallplassen håper han å ta under neste runde i Norgescupen, som også er NM for junior og ungdom. (Arkivfoto: Skjermdump NRK)

Med pallplass på fellesstarten under norgescuprunden på Lygna er Birkenes ILs Andreas Aas ett steg nærmere deltakelse i vinterens junior-VM i skiskyting.

– Ja, jeg vil si jeg har gode muligheter. Vi kan jo stryke to løp, også, så den 13. plassen trenger ikke få så mye å si. Håper jeg, da, sier Aas til Birkenesavisa etter sesongens andre juniorrunde i ASKO Cup, som Norgescupen heter. For ungdomsklassene (17-19 år) var det sesongpremiere i ASKO Cup, mens det for senior var den tredje runden for sesongen. Mens junior (20-22 år) og senior gikk fellesstart lørdag og sprint søndag, gikk ungdomsklassene motsatt.

Med unntak av andre liggende, hvor det ble tre bom, hadde Andreas Aas en god dag på standplass på lørdagens fellesstart. Fullt hus på første liggende og begge ståendeseriene holdt til 3. plass, 18 sekunder bak vinner Tobias Alm fra Østre Toten skilag og 12 sekunder bak toer Noah Lekhal Husnes fra IL Try.

Trenger ett godt løp til

På sprinten dagen etter åpna engeslandsgutten bra og lå på andreplass inn til liggende skyting. Der ble det imidlertid en tur i strafferunden, og da det også ble to runder på stående, røyk håpet om pallplass. Det endte med 13. plass, halvannet minutt bak Sivert Silsand Gerhardsen fra Tromsø skiskytterlag, som skjøt feilfritt og vant med 20 sekunders margin til Erik Sporaland fra Figgjo Il, også han med to fulle hus på skytinga.

Nå satser Aas alt på neste runde i ASKO Cup (Norgescupen), som også er NM for junior og ungdom.

– Målet er minst én pallplass der. Jeg satser selvfølgelig på flere, men må ha minst én, sier utviklingslandslagsløperen til Birkenesavisa. I ASKO Cup/Junior-NM, som går på Oppdal første helga i februar, skal det gås fellesstart, sprint og stafett.

Slet på standplass

Espen Uldal, enslig birkenesløper i seniorklassen, fikk det ikke til å stemme på standplass på Lygna. På lørdagens fellesstart måtte han ut i strafferunden seks ganger. Da blir det i overkant tøft å prøve å henge med de beste. Det endte med en 14. plass, snaue ti minutter bak vinner Mathias Skrede fra Geilo IL. På søndagens sprint åpna birkenesgutten med tre bom, og dermed var i praksis håpet om en topplassering ute. Ytterligere én bom på stående ga til slutt 18. plass som fasit.

For mye stang ut

De øvrige birkenesingene som hadde tatt turen til Lygna skisenter, hadde jevnt over litt for mye stang ut på standplass til å blande seg inn i tetkampen. Gledelig er det uansett å se så mange navn med Birkenes IL bak på start- og resultatlistene. I 17- årsklassene ble det 42. og 44. plass på Helena Bjærke Pindard, 17. og 25. plass på Tobias Haugeplass Aanesen, 28. og 29. plass på Johan Smeland og 32. og 34. plass på Thomas Torkildsen. Eneste borkis i 18-årsklassen, Lena Aas, gikk inn til 16. og 22. plass. Best av BIL-kvartetten i 19-årsklassen denne gang var Johannes Kolstad Lie med 12. og 16. plass. Så fulgte Tobias Kerlefsen Håverstad med 17. og 39. plass og Oskar Dalene med 21. og 36. plass, mens Nils Henrik Smeland fikk med seg to 33. plasser fra Lygna.