– Valgkamp før og nå

(Arkivfoto)

 

Nok en valgkamp går mot slutten, den niende for min del. Mye har endret seg fra da jeg startet som 19 åring i 1979 og fram til nå.

Da hadde kommunen langt færre oppgaver enn vi har i dag. Vi hadde en gamleheim og ikke ansvar for sykehjem. Rus og psykiatri var ikke en kommunal oppgave og asylsøker var et ukjent begrep. Jeg var ung og hadde enorm respekt for ordfører Flaa, Ole Birkenes og Arne Røstad. Ringrever med lang erfaring i lokalpolitikken. Man utfordret ikke den gjengen på stand på Strøget.

Mye har skjedd på de 44 årene. Kommunen har fått langt flere oppgaver og budsjettene er mangedoblet siden den gang. Mediebildet har også gjennomgått en enorm utvikling. Den gang hadde vi en TV kanal, fasttelefon og papiraviser. Nå foregår den politiske debatt på mange arenaer med internett som hovedleverandør. Sosiale medier har fullstendig overtatt valgkampen – på godt og vondt, men mest godt. Vi kommer ut til langt flere og vi har mulighet til å presentere kandidater og program «live». Det var knapt nok en drøm i 1979.

Dog, tross all den utviklingen er det noe som ligger fast i min politiske hjerne. Muligheten til å gjøre en forskjell helt ned til det enkelte menneske. Noen møter kommunen ofte, andre veldig sjeldent, men når treffpunktet er der er det viktig for meg og oss i Høyre å se den enkelte, lytte og forstå.

Kommunen hadde ingen visjon og slagord i 79. Nå lyser slagordet at vi skal skape vekstmiljø for alle på de kommunale dokumenter. Det oppfatter dessverre noen som fagre ord med liten handling. Da må vi enten stryke det eller gjøre noe med det. Høyre går for det siste.

Vi har i denne valgkampen fokusert på økonomi og kostnadskontroll. Det er kanskje et kjedelig tema, men desto viktig. Vi skal levere tjenester til folket og det koster penger. Jeg tror faktisk at vi var flinkere til det fokuset for 40 år siden.

Jeg har som nevnt vært gjennom mange valgkamper. Høyre var ikke så mektige da jeg begynte min karriere. Etter hvert er vi blitt større og har klare ambisjoner om å ta tilbake ordførerrollen og med det få begge hendene på rattet igjen, og jeg er optimist.

Jeg har ved dette valget fått æren av å stå øverst på en liste av fantastiske kandidater. Vi har unge og eldre. Selvstendig næringsdrivende, offentlige ansatte og helt vanlige folk. Vi treffer mange av dem daglig i mange forskjellige roller i kommunen vår. På kveldstid finner vi dem i lag og foreningsarbeid. Det har vært en sann fornøyelse å drive valgkamp sammen med den motiverte gjengen. En motivasjon vi kan love blir med inn i neste valgperiode. Jeg håper du som velger i Birkenes gir dem tillit og tar Høyres liste i valglokalet. Og er det noen du har litt ekstra sans for, så sett på et kryss.

Godt valg!

 

Arild Windsland

Ordførerkandidat Birkenes Høyre

 

______________

Leserinnlegg