– Få Birkenes ut av den økonomiske hengemyra

 

Var det den leidi eg skulde? Kven bryr seg om leidi når ein har slik ein vind! (Olav H. Hauge)

Alle kan være sjøfolk i godt vær, sier et gammelt russisk ordtak. I krisetider må politikere gi avkall på valgflesk og fagre løfter. Seilasen er vanskeligere i motvind. Da må man sammen med andre partier finne et felles utgangspunkt for navigasjonen videre. Nå er vi nesten der igjen, som vi var i 2016, da vi havnet på Robeklista. Krfs Torbjørn Bjorvatn har advart mot dette scenarioet blant annet i innlegg i Birkenesavisa datert 19. januar 2022. Kommunedirektøren advarer også mot et slikt scenario i kommunens Økonomi- og handlingsplan, 2023-2026. Det sies at budsjettet, slik det er vedtatt, har betydelig risiko og at handlingsmulighetene til å påvirke budsjettet er betydelig innsnevret. Regjeringen holder på pengene gjennom en finanspolitikk som handler om å kontrollere prisvekst og renteutviklingen. Derfor kjøres det stramt i forhold til bevilgninger over statsbudsjettet.

Hva kan gjøres?

Virkelighetsorientering

Innlegget til Høyres Oddvar Ivarsson i denne ukas Birkenesavis peker på de økonomiske utfordringene kommunen står i og behovet for å få økonomien på rett kjøl. Det er vel ingen som er uenige med Høyre i at dette behovet er stort. En erkjennelse av fakta og en felles forståelse av situasjonen er en god begynnelse. Min erfaring gjennom en del år i kommunepolitikken er at det er en større utfordring å realitetsorientere politikere, enn det er å få administrasjonen til å begripe virkeligheten. Tabber kan gjøres av alle, men politikere har gjerne så lyst til å skape noe, mer enn å være bokholdere. Det kan gjøre at man får sektorsyn med blikk på eget program og valgflesk, samt frykt for ikke å bli gjenvalgt om man er helt ærlig. Blir man innhentet av det store bildet virkeligheten representerer, må gjerne ambisjoner på egne og partiets vegne reduseres. Det er vel dette Trygve S. Vedum så smertelig erfarer i disse dager og som flere politiske kapasiteter før ham har erfart.

Analysere handlingsrom og mulighetsbilde

Om båten man seiler er i fare for å grunnstøte trengs det handling. Birkenes kommune har gjort mye over mange år av dyktige politikere og dyktige ansatte i administrasjonen. Det kan lett oppstå situasjoner hvor man skylder på hverandre. Når krybben er tom så bites som kjent hestene. Det formelle ansvaret for kommuneøkonomien hviler på kommunestyret. Min erfaring er at bortsett fra å true med reduksjoner i arbeidsstokken, er kommuneadministrasjonen mer villig til radikale grep enn politikere er. Politikere har sterkere følelsesmessige bindinger til saker og vegrer seg mer for å ta grep som strider mot egne verdier og overbevisninger.  Det er utfordrende for politikerne å se det store bildet, fordi det er så mange faktorer som påvirker budsjettarbeidet og regnskapstallene. Det kan også være krevende å forstå perspektivet til høyt kvalifiserte personer som jobber i de ulike tjenestesektorene. Alle sektorene gir uttrykk for at det er vanskelig å rekruttere arbeidskraft og kompetanse.

Utfordringene ved dagens økonomiplan

Budsjettet er knadd og saumfart av alle sektorer. Situasjonen er at de innsparingstiltak man trodde var mulig blir umulig å gjennomføre, fordi det oppstår nye situasjoner som kommunen må ta ansvar for. Det finnes flere eksempler på dette innenfor helse og oppvekst for eksempel. Når ostehøvelmetoden ikke lengre fungerer, fordi osten er brukt opp, er situasjonen vanskelig. Når innsparinger heller ikke gir tilstrekkelig effekt og man i tillegg opererer med betydelig risiko i budsjettet, som tilsier at ting kan gå vesentlig dårligere, da er situasjonen prekær. Av natur er jeg optimist, men optimisme må ikke lede til ansvarsfraskrivelse. Om man erkjenner ansvar uten å se veier ut av en vanskelig situasjon, kan folk lett resignere. Man mobiliserer ikke tilstrekkelig handlekraft. Ansvaret for å finne veien videre ligger hos politikerne.

Partiet Venstre lanserer en sammenslåing av Birkenes og Lillesand som en mulig vei å gå for å skape endring i organisasjonen. Vi tror en slik endring kan styrke administrasjon og politisk miljø i vår kommune. Vi tror ikke det vil løse alle våre problemer. Nye problemer kan oppstå, men vi tror et slikt grep kan vitalisere vår evne til å yte god service til våre innbyggere fremover i tid.  Birkenes kommune er allerede vant med et godt og nært samarbeid med vår nabokommune!

Godt valg alle sammen! Ikke glem partiet Venstre!

 

Ole Morten Vegusdal

 

______________________________________________________

Dette er et eksternt innlegg. Standpunktene er skribentens egne.