Suksess med solceller

SOLCELLER PÅ TAKET. Teamleder Bjørn Joar Esperås er godt fornøyd med solcellepanelene på taket av vaktmesterbygget i Tveide Næringspark. En vinterdag med snødekte panel produseres det lite, men gjennom de første ni månedene har panelene produsert 10 000 KWh.

Deler av taket på Birkenes kommunes vaktmesterbygg i Tveide Næringspark ble i mars i fjor utstyrt med solcellepaneler. 60 paneler på totalt 100 kvadratmeter bidrar nå til å holde strømutgiftene nede på bygget.

Kommunen satser på energiøkonomisering, og det jobbes med solcelleløsninger også for kommunehuset og sykehjemmet. Da kan det være interessant å høre hvilke erfaringer man har dannet seg i denne første driftsperioden.

Teamleder Bjørn Joar Esperås kan på skjermen sin i vaktmesterbygget følge strømproduksjon og forbruk hver eneste dag. Han beskriver anlegget som vellykket.

– Panelene har produsert 10 000 KWh fra anlegget ble satt i gang 18. mars, og ut året, sier han.

Den beste produksjonstiden er naturlig nok sommeren, med mange soltimer. Vinterstid er det mindre soltimer, og panelene er tidvis dekket av snø. Solpanelene produserer dermed mest når man bruker minst. I perioder med overskuddsstrøm blir denne solgt ut på kraftnettet.

Esperås viser til grafen for juli måned på skjermen, og forteller at den måneden brukte man 533 KWh, mens man produserte hele 2021 KWh.

– Totalt sett produserte solcellene 10 000 KWh i frem til nyttår. Samme perioden var forbruket 25 700 KWh, forteller han.

Vi spør Øyvind Raen, Enhetsleder Teknisk forvaltning og drift i Birkenes kommune om hvordan han ser på den første driftstiden av anlegget.

– Det var et godt år for oss når det gjelder produksjon og inntekt. Solcelleanlegget ga oss en inntekt på rundt 23 000 kroner, med et forbehold om at endelige tall ikke er helt klare. Det har jo også noe sammenheng med perioder med sol hvor det var svært gode priser. Vanligvis med en årsproduksjon i overkant av 10 000 kWh ville det jo vært nær 10 000 kroner. Forbruket i løpet av ett år på bygget er et sted mellom 25 og 30 000 kWh. Det inkluderer også lading av bilparken, sier han.

Det er BTG AS i nabobygget som har stått for installasjonen av anlegget. Trygve Raen ved BTG forteller at anlegget ved gode vilkår vil kunne produsere 18 000 KWh i løpet av ett år. Han sier at alle analyser tilsier at solcelleanlegg er lønnsomt også i tida fremover.

Trygve er litt tilbakeholden med å være helt konkret i forhold til tilbakebetalingstid på solcelleanlegget, da det er avhengig av solforhold, men ikke minst strømprisene.

– Vi regner med at anlegget har en levetid på 30 år. Strømprisene nå er høye, og vi kan ikke legge dem til grunn for nedbetalingstiden. Med det man kan kalle «normale» tilstander så regner man ofte at anlegget er tilbakebetalt på 7-10 år. Man får dermed pengene mange ganger tilbake, sier han.