Kommunens svar på Håvard Glad Andreassen (INP) sin interpellasjon med bakgrunn i mobbesakene

Interpellasjonen og svara ble lest opp av ordfører Arild Windsland i slutten av onsdagens møte i Birkenes kommunestyre.

Innledningsvis ble det i interpellasjonen vist til artikler om mobbing både i BA og annet medie. Hvilket annet medie var lenge opplyst i kommunens innkalling med sakspapirer til kommunestyrets møte, men har på ulike måter vært anonymisert i ulike utgaver av utsendte sakspapirer i dagene før møtet.

Her er spørsmåla – og svara utheva.

1. Hva har blitt gjort etter at statsforvalter kom med kritikk i 2022, statsforvalteren konkluderte at skolen ikke hadde gjort nok for å undersøke, følge med, varsle og gripe inn. Vi ønsker da mest å få vite litt hvordan det psykososiale blir ivaretatt hos mobbeoffer, både fra enhetsleder og skoleeiers side? Et eksempel som er nevnt i artikkelen er dette med flytting av mobber til en annen klasse f.eks.

– I etterkant av revisjon av trygt og godt skolemiljø, er det blitt utarbeidet tydeligere rutiner i forhold til hvordan skolen skal følge med, gripe inn og varsle. De er innarbeidet i en felles Plan for trygt og godt skolemiljø, som ligger tilgjengelig på nettsiden til skolene. Det er også et tema på foreldremøter, der skolene informerer om hvordan det jobbes med dette. For å få et trygt og godt skolemiljø, er det viktig med godt samarbeid med foresatte, og det er viktig at de også kjenner til både lovverket og skolene sine rutiner.

– Generelt må både den som opplever å bli mobbet, og den som eventuelt mobber, ivaretas og følges opp. Tilbud om bruk av helsesykepleier og eventuelt familieterapeut er blant tiltakene som kan være med på å bidra til at psykisk helse kan bli ivaretatt. Andre tiltak kan være inkluderende aktiviteter i friminuttene, tilrettelegging for samtale med kontaktlærer og/eller sosialrådgiver. Skoleeier har et overordnet ansvar for at det er utarbeidet rutiner i samsvar med lovverket, bidra til tverrfaglige samarbeid, og til å bidra til at det legges til rette for nødvendig kompetanseheving

– De andre spørsmålene under punkt 1 er knyttet til en konkret sak, og kan ikke besvares uten å bryte taushetsplikt overfor en eller flere parter.

2. Hvordan mener skoleeier at enhetsleder benytter seg av tilgjengelige fagkompetanse f.eks hjelp fra oppvekstombudet, for å proaktivt bekjempe problemer som er der eller virkeforebyggende?

– Oppvekstombudet har vært koblet inn i flere saker. Det har også vært møte mellom oppvekstombud og skoleeier med formål om rådgivning for videre arbeid med trygt og godt skolemiljø. I tillegg har dette vært tema på felles planleggingsdager der ekstern kompetanse fra RVTS, Statped med flere har vært benyttet.

3. Det ble nevnt mangler i varsling, hva har blitt gjort for å forbedre rutiner for varsling? Da spesielt kanskje inn mot fastlege tjenesten?

– Viser til svar under punkt 1, med henvisning til utarbeidet Plan for trygt og godt skolemiljø. I tillegg foreligger en rutine som beskriver at skolens ledelse fortløpende skal legge inn saker som omhandler trygt og godt skolemiljø (kap. 9a) i et skjema. Slik vil det til enhver tid være oversikt over antall saker hvor det er utarbeidet en tiltaksplan.

– Når det gjelder fastlege, er det foresatte som har kontakt med fastlege. Det kan foreslås og ønskes fra skolen. Det er ingen varslingsplikt til fastlege i forbindelse med 9a, men de sees positivt på muligheten for å få med fastlege, når det er ønskelig og mulig.

– Det ble gjennomført et møte våren 2023, mellom skolene og legekontoret i Birkenes, med trygt og godt skolemiljø som et av temaene

4. Hvordan jobbes det med å involvere og gjøre mobbers foresatte en del av innsatsen for å løse problemene.

– I en undersøkelsesfase blir alle parter involvert, både barn og foresatte. Hva som blir tiltaket i etterkant av at saken er undersøkt, vil variere fra sak til sak.

5. Har administrasjon noen vedtak fra tidligere møter i kommunestyret som må følges opp?

– Det er påbegynt et samarbeid med UiA for å utvikle lovpålagt tilstandsrapport til en kvalitetsmelding for oppvekst. Der skal utvalg for helse og oppvekst involveres når man er kommet lengre i prosessen.

Etter at svara var lest opp av ordføreren, tok Håvard Glad Andreassen ordet og opplyste at partiet muligens vil komme tilbake med andre spørsmål seinere.